Преди последното разкриване

Народът на Израел води началото си от Вавилон, където Авраам разкрил висшата сила на природата и започнал да разпространява знанието за Твореца, за целта на творението, за целта на човека и обществото.

Всичко това е, за да се издигнем над нашия свят, а не да приличаме на животните, които живеят и умират, живеят и умират.

Той разбрал, как да се издигнем над този живот и кръгооборотите на животинското тяло, което е смъртно, достигайки висшето, духовно измерение, което се намира над този животински живот.

Това знание, Авраам започнал да разпространява сред всички жители на Вавилон, като събрал около себе си хиляди хора. Всички те, групата, която той събрал, се нарекли «домът на Авраам».

Групата изминала дълъг път, нараснала, и започнала да нарича себе си народ на Израел. Това не е обикновен народ, като всички останали народи по света, които се обединяват по естествен начин.

Към «народа на Израел» може да се присъедини всеки, който се стреми към обединение, за да разкрие в него Твореца – силата на отдаване и любовта.

Затова тази група (или народ) може да се намира в две състояния: изгнание – когато те искат да се обединят, но все още не са го постигнали, и освобождение – когато постигнат обединението (като един човек, с едно сърце с общо поръчителство «аравут») и разкрият Твореца в себе си (БОРЕ от думите БО – ела и РЕ – разкрий). И по – нататък те се издигат по стълбата на по – голямо обединение и постигане на отдаване, до цялостно поправяне на Егото на любов към ближния – състояние на сливане (двекут).

Като резултат, цялото човечество също трябва да се присъедини към тази група и заедно с тях, да се присъедини към Твореца.

До днес сме преминали през четири изгнания и три освобождения и се намираме преди последното освобождение, тоест – последно, окончателно и пълно разкриване на Твореца – от всички заедно и от всеки поотделно!

Откъс от урока по статията на Баал Сулам «Изгнание и освобождение», 11.04.2010

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed