Освобождение от ангела на смъртта

Статията на Баал Сулам „Свобода на волята” започва с думите: „На скрижалите на завета е изсечено” – чети не „изсечено” (харут), а ”свобода” (херут), което означава – „освободили се от ангела на смъртта”

Какво е нужно на човека в този свят, когато все още не усеща висшите духовни светове, а просто, както всяко животно, се грижи за своя живот? В този случай най-важният въпрос за него е въпросът за живота и смъртта.

Не случайно е написано, че свобода означава освобождение от ангела на смъртта. А науката Кабала е средството за достигане на вечността и това е принципно важното за всеки.

В края на краищата цялото човечество подсъзнателно крие от себе си проблема за смъртта – тя няма решение, но принизява всички нас на ниво нисши същества.

А всичко, с което се занимаваме в този свят (култура, образование, работа), е за да се скрие неизбежността на смъртта. Ние с всички средства се стремим да я отделим, да не мислим за нея, все едно не съществува.

Но ако този въпрос застава пред човека той усеща своето пълно безсилие, та нали против смъртта нищо не може да се направи.

Ние можем да се справим с всичко, да постигнем всичко, освен едно – да станем вечни!

Затова всичко, с което се занимава човечеството подсъзнателно произлиза от тази мисъл. Ние сами не разбираме доколко по-различно бихме гледали на живота, ако не сме смъртни.

Цялото ни отношение към нашето съществуване, към реалността, към другите хора, към самите нас би било съвършено различно…

От урока по статията на Баал Сулам „Свобода  на волята”, 15.04.2010 г.

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed