Как да дорастем до «Зоар»

Главното при четене на «Зоар» е да се слеем с текста. Достатъчно е да помним, че светлината ни въздейства.

Малкото дете се намира сред възрастните. Какво разбира то от техните разговори, от тяхното поведение? Нима знае какъв е техния свят? За него това е тайна.

Ние сме устроени от природата така, че детето, намирайки се сред възрастни, без да е подготвено, не разбирайки нищо, възприема чрез така нареченото «обкръжаващо сияние».

Такъв е начинът на развитие – постепенно , косвено, отвън, то започва да поема всичко от възрастните, включва се в тях, без предварително да разбира какво става. И от това проникване в тях чрез своето желание, то започва да усеща, а после – и да разбира. Това развива в него сетивните органи, желанията (келим), а след това и разума.

Вече възрастни, ние не се развиваме, а само допълваме в себе си знания и усещания. Но сетивните органи повече не се развиват.

Тяхното развитие е възможно само, когато човек влезе в «пространство», където не разбира и не усеща нищо, но желае да стане подобен на него.

Тогава, благодарение на своето желание и стремеж, без да разбира и знае, той започва да поема от това пространство сили и това го развива.

При възрастните няма такова вътрешно развитие, както при децата. Те само напълват свои стари желания. Нови желания, както в нашия, така и в духовния свят могат да растат само благодарение на това, че аз искам да усетя и да науча, къде се намирам.

Чета «Зоар» и не знам за какво се говори там. Но тъй като желая да разкрия тази картина, аз развивам сетивните органи на своята душа. Затова се казва: «Учи се не чрез ума» (ло хахам ломед).

Нашето духовно развитие се извършва по същия начин като развитието на детето в нашия свят. Само чрез пълно заличаване на себе си, на низшата степен пред висшата. Нали ще усвояваме нов свят!

Кабалистите пишат за това в много статии. В статията «Завършване на Книгата «Зоар» Баал Сулам пише, че ученикът трябва да анулира себе си пред Рава, както децата – пред възрастните. Само по този начин ти постигаш по – висше състояние.

Откъс от урока по книгата «Зоар», 14.04.2010

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: