Какво е клипа?

Въпрос: Какво е клипа?

Отговор: След разбиването на келим (желанията) в света Некудим, разбитите желания, които можели да се използват, били избрани за построяване на световете АБЕА.

А всичко, което останало след този подбор, се нарича «клипа» (обвивка), нечисти желания.

Клипа – това са желания, които не мога да използвам ( да поправя) за отдаване до самия Край на поправянето.

Клипа се проявява при изясняване причината на болестта и при отделянето й от тялото.

Цялото тяло е болно (разбитата душа) – болят и главата, и краката, и ръцете, и сърцето, и белите дробове – навсякъде има някаква болка.

Но защо?

И аз откривам, че има малка болна част, която отравя с тази болест цялото тяло, защото всичко в организма е свързано.

И ако отделя от тялото онази част, в която е източникът на болестта, то тя се нарича клипа.

Всичко в тялото може да се съживи, поправи, освен тази повредена част. И аз през цялото време се грижа, тази лоша част да не се смесва с тялото, да не му пречи и да не разпространи отново болестта в него. В това се състои нашата работа с клипот.

Всеки път, ние ги различаваме във всяко свойство, защото в тялото на душата болестта е поразила всяка клетка, всеки орган, и аз трябва да отстраня източника на болестта, а останалото – да почистя и поправя.

И тогава възстановявам всичко, което е възможно, освен това порочно място, което аз изтръгвам, отсичам от себе си.

Тоест клипа е желание, което трябва да открия, да отделя от здравото тяло, и повече да не използвам. Тогава мога да поправя тялото.

А, когато изпълнявам тази работа на 100%, и изцяло разделям желанията на две части: отделно здравата, отделно болната, тогава идва Краят на поправянето (Гмар тикун), и аз виждам, че клипата също може да се поправи.

Как разбирам къде е доброто желание, а къде – клипа? Идва светлината АБ-САГ и отделя желанията, които могат да се използват, от клипа.

Тя ни показва във всяко желание – дали то е за отдаване, или за получаване. Това ни дава възможност да определим мястото на всяко от желанията и да построим стълба от тях, според подобието им със светлината.

Когато светлината осветява желанията, веднага се вижда, кое от тях е по – близо и кое по – далеч от светлината, или е изцяло противоположно на нея. Трябва ни само светлина, за да видим това!

Откъс от урока по книгата «Бейт Шаар Каванот», 19.04.2010

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed

Previous Post: