Исраел в душата

Разделянето на народ на Израел и народи на света, за което пише Баал Сулам в своите статии, може да се разбира както във вътрешен, така и във външен смисъл.

Във вътрешен смисъл – така се разделят свойствата  вътре във всеки човек, като Исраел е стремеж «направо към Твореца», пробудилата се точка в сърцето, а «народите на света» са неговите получаващи желания.

Всеки човек, ако в него се е пробудила точката в сърцето, стремежът към разкриване на Твореца, може да бъде наречен Исраел («направо към Твореца»), а ако не се е пробудила – той е от «народите на света»  (стремеж към всякакви други цели).

И всички хора,  могат да бъдат разделени така – на Исраел и други народи. Подобно на това, което се е случило някога в древен Вавилон.

Но сред останалите, в които засега не се е пробудила точката в сърцето, науката Кабала първо трябва да се разпространява сред материалния народ на Израел, а след това – сред другите народи.

Макар че, сред народите на света има 10 колена, които са паднали на нивото «народи на света» от висотата на  Първия Храм (мохин де хая).

Откъс от урока  по статията на Баал Сулам «Изгнание и освобождение», 08.04.2010

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed