За кого той е добър и създаващ добро?

Въпрос: Казано е, че Творецът, висшата светлина, е добър и милосърден. Откъде следва това?

Отговор: За да се разкрие доброто отношение на Твореца, трябва да се приложи усилие и след тежка работа над твоето поправяне, при тебе идва свойството отдаване (бина).

Но това не значи, че ти ще поплачеш и Твореца, като добра майка ще те съжали и ще направи нещо за тебе. Не, тук действа твърд закон: “спрямо усилията – възнаграждение”.

Ако ние пожелаем – то ще тръгнем по правилния път, а ако не – очакват ни световни ядрени войни – Трета и Четвърта.

Цялата наша програма за развитие зависи от това, доколко се колебаем между двата пътя: беито (естествено, в своето време) и ахишена (ускорявайки времето).

Доколкото съответстваме на програмата за развитие – ние подслаждаме своето състояние, а доколкото не – тя ни догонва с удари.

На практика, ние не разбираме, какво значи живот без страдания. Ние сме свикнали със страданията, болестите, тежката работа и не разбираме, какво значи да съществуваме в духовния свят, като ангел, когато всичко е хубаво, всичко е съвършено, всичко е в хармония.

Ние никога не сме опитали този вкус: “Опитайте и ще се убедите, колко добър е Творецът!”

И затова за нас живот, в който страдаме по-малко, отколкото обикновено – вече се нарича добър! Но нима това е добро, когато сме длъжни постоянно да работим и да се борим за своето съществуване.

Ние не знаем, какво значи да се намираме в духовното поле, вътре в съвършената светлина. Затова ни се струва, че ако са по-малко нещастията и има малко облекчение – това вече е милосърдие.

Но трябва да разберем, че в света действа неотменим закон: “Аз своето АВАЯ явление не съм променял”. На нас ни се налага да работим и да изпълним цялата своя програма – с добро или с лошо.

И това определяш само ти самият, без никакво снисхождение свише.

Това е идолопоклонство – да считаш, че Творецът се мени. Защото това не е вярно – Творецът не се мени, той е Абсолют. Той е съвършен, а съвършеното не може да се измени – нито за лошо, нито за добро.

Той е добър и твори добро за лошите и добрите – т.е. за тези, които искат да дойдат при Него! Не е важно, в какво състояние са те сега: лошо или добро – на тях им се разкрива, че Творецът е добър.

Откъс от урока по статията на Баал Сулам “Мир по света”, 21.04.2010

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed