За да се срещнат с мир изтокът и западът

«Зоар», глава «Ваера», п.41: «Югът се държи за изтока, тъй като горещината на юга се държи за горещината на изтока.

А изтокът се държи за севера, тъй като неговата влага се държи за влагата на севера.

Северът и западът са свързани един с друг чрез студа, който е присъщ и на двамата. Западът и югът – чрез сушата на двамата. И всички те са включени един в друг, вплитайки се един в друг…»

Ако ние не построим средната линия, противоположните една на друга сили «на севера и юга» нарастват, и като не постигнат помиряване чрез средната линия, избухва взрив – те се сблъскват и се опитват да се анулират взаимно!

И тогава започва нещо, подобно на изригването на вулкана в Исландия в нашия свят, разпалва се война – вътрешна, в човека, външна – между хората. Всичко това се случва, защото двете линии – лявата и дясната, са достигнали някаква величина, и са се сблъскали, вместо мирно да се съединят в средната линия.

Съединяването чрез средната линия трябва да направим ние, хората, на своето стъпало. И тогава, на всички предишни, по – ниски стъпала, също ще настъпи мир.

Потготвена ни е възможност да създадем средна линия и, ако не я построим, между двата полюса ще възникне късо съединение и ще започнат безредици на всички нива: на неживо (екологични проблеми), на растително, животинско и човешко, или на всички нива едновременно.

И всичко това, само, защото не е постигнато правилно съединяване в средната линия. Дясната и лявата линия крият огромна опасност при пряка връзка помежду си.

Ако светлината и съсъда се съединят без екран, тогава става «разбиване на келим», но само на по – ниските нива.

«Зоар» казва, че макар северът и югът, изтокът и западът, да са противоположни един на друг, то всеки може да допълни другия.

И, ако ние не им осигурим връзка чрез средната линия, те, все пак  ще се срещнат, но вече не уравновесени, с мир, а като врагове…

Откъс от подготовката към урока по книгата «Зоар», 29.04.2010

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed