Защо сексът привлича хората?

Въпрос: Защо сексът толкова привлича хората?

Отговор: В духовния свят душата се намира в «зивуг» (съединение, сливане) със светлината.

Това съединение на двете части на творението: мъжка и женска, дава най-голямото от съществуващите наслаждение – напълване на душата със светлина.

Праобраз на духовното сливане в материалния свят е физическото сливане. Затова секса (влечението към противоположния пол) се смята за основа, корен на всички желания и наслаждения в нашия свят, затова той толкова ни занимава.

Наслаждението от секса в нашия свят прекрасно демонстрира разликата между духовното и физическото сливане.

Човекът (мъжът) толкова много мисли за секс и си представя неземното наслаждение, което го очаква, но след настъпването на кулминационния момент, наслаждението изведнъж изчезва. И започва нова гонитба за следващото наслаждение…

Защо? Защото светлината-наслаждение анулира желанието. Т.е. наслаждението, напълвайки желанието, неутрализира усещането за наслаждение, както плюс и минус се унищожават взаимно.

И от изчезването на двете възниква двойна пустота! Затова е казано: «Умирайки, човек не получава даже половината от това, което желае».

Духовното наслаждение в нас работи по друг начин: да се намираме в духовния свят означава да притежаваме намерение (екран) – способност да получава наслаждение (светлина) в желанието (съсъд, кли), за да наслади другия (другаря, Твореца).

Затова е нужно да се придобие свойството на Твореца – свойството любов и отдаване. И ние получаваме духовно съединение, непрекъснато сливане, което продължава и се усилва, давайки на човек усещането за вечен живот.

По същество, някъде дълбоко в душата, ние всички неосъзнато се стремим именно към това сливане, заради него сме създадени.

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: