Духовният смисъл на десятъка

Въпрос: В какво се състои духовният смисъл на плащането на десятъка (маасер)?

Отговор: Маасер – това е отделяне на една десета част от Малхут. Съгласно Тора, аз трябва да отделя тези части, които не съм способен да използвам пряко за отдаване, а само чрез обществото. Моята сметка се води, само, с Твореца, за да Му отдавам.

В Тора са описани много видове данъци, но всички те са основани на един принцип: Понеже аз не съм способен, сам, да извърша действия на отдаване, с тези желания, които се намират в мен, то чрез идващата към мен светлина, аз ги предавам на общото желание (кли). А в общото желание, чрез обществото, аз съм способен да го осъществя.

Моето кли е само частично, т.е. екрана, засега, покрива само част от желанията ми, в които аз съм готов да получавам, за да отдавам. Как мога да изправя тази част, в която не съм способен на това?

Аз получавам към нея светлина и пренасям това желание да се насладя, заедно с получената светлина, във външното кли (съсъд). По такъв начин, аз го подготвям за изправление.

С това че днес не използвам маасер (десетата част на Малхут, която е невъзможно да бъде изправена), аз приготвям тази част за изправление чрез обществото.

В науката кабала изучаваме, че в нас има желания, наричани “облекла” и “чертози”, които се изправят за сметка на това, че сега ми се струват като външни, а след това аз ги пренасям във вътрешни.

Същото е и с маасера. Аз го превеждам, като че ли за външно използване, но след това той преминава в моето вътрешно използване, възвръща се към мен с тези желания, които аз съм считал за чужди.

А засега, в своите усещания, аз все още не мога да изправя тази част, така че да я използвам, получавайки, за да отдавам.

От урока по книгата Зоар, 28.04.2010

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed