Да разкрия величието на Твореца

Въпрос: Но какво конкретно съм длъжен да направя, когато чувствам „ожесточение в сърцето”?

Отговор: Без излишни емоции, опитай се да изясниш това състояние: кой прави това, защо, как Той те управлява, как  организира твоето обкръжение.

Не падай, а започни да властваш над ситуацията, в която се намираш, за да създадеш точката на контакта с Твореца. Също както Творецът ти е казал: ”Отидете при фараона, защото Аз ожесточих сърцето му!” така сега ти можеш да поискаш от Него. Именно сега е моментът, когато ти можеш да поискаш от него помощ. За целите на настоящето Той те изпрати при Фараона. Творецът никога не ще ти отговори в състояние, когато ти се чувстваш добре и всичко около теб сияе. Ти нищо не ще получиш в такива състояния! Защото в тях ти не се нуждаеш от Него.Ти можеш да благодариш на Твореца за Неговата доброта, но всичко това е само подлият егоизъм. Кога Творецът ще те чуе? Именно в лоши състояния (Вратата на сълзите, Шаар Адмаот). А иначе за какво Той сега съществува и за какво те е въвел в в такова състояние? Само в такива състояния ти действително се нуждаеш от Него!

Всички те ти се дават само за това, за да хванеш Твореца за ръка. Ти си малък, стоиш до Него и го питаш: „Ти ли ожесточи сърцето му? Сега ми помогни! Аз се страхувам! Аз не искам! Аз не зная какво да правя! Смили се над мен!”.

А какво каза Твореца? – „Аз ожесточих сърцето му, защото искам да ти се разкрия. Аз искам ти да видиш Моето величие! Чрез Фараона Аз ставам велик!”.

Творецът може да бъде велик в очите ти само при условие, че ти се боиш от своето его – фараона – не знаеш какво да направиш с него и ставаш покорен. Тогава, ако Творецът може да отмени в теб тези състояния, ти започваш да уважаваш и цениш неговата сила и величие. Така ние ще познаем кой е Творецът.

Фараонът ни дава мярката за измерване величието и силата на Твореца. Да допуснем , че фараонът ти е добавил тежест 20 кг., а Творецът те е избавил от нея. Тогава ти оценяваш силата на Твореца с 20 кг. – точно обратно на фараона. В края на краищата в Твореца , в светлината, няма форма. Формата я дава твоето желание (кли). Така ти се повдигаш. Защото само такива състояния са за добро.

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed

Previous Post: