В милиарди, на степен милиарди, пъти повече от Вселената

Въпрос: Защо трябва така дълго да чакаме, получавайки толкова много отрицателни уроци, които ни нараняват, така че, в края на краищата, да разберем какъв е правилният път?

Отговор: Ние не чакаме! Във всеки изминат миг се развиваме, стъпка по стъпка. Но нашето его, желанието ни да се насладим, е просто безкрайно. То е дотолкова дълбоко, че е едно огромно творение. Представете си нашата безкрайна Вселена – в съответствие, човешкото желание е в милиарди, на степен милиарди, пъти повече от цялата Вселена.

Сега трябва да започнем да се изправяме. А в моето желание да се насладя, има хиляди свойства, в които аз съм длъжен да почувствам удари, за да реагирам: „Ой!” След това ще са необходими още хиляди удари, за да кажа: „Ай!” Това не е шега – именно така, протича целият ни живот.

А след това, ще са необходими още хиляди удари, за да реша: „Това е – повече не е възможно така! Трябва да се направи нещо.“

Всяко свойство включва, в себе си, 4 нива (алеф, бет, гимел, далет). И докато не се стигне до последното – четвърто ниво – ние ще търпим удари, ще страдаме и няма да се замислим. Подобно на това, когато ме боли тялото, ту в едно място, ту в друго, но аз търпя и си мисля, че не е страшно, докато най-накрая стане нетърпимо и разбера, че трябва да се реши и да се направи нещо. И така е във всичко!

Но именно така трябва да бъде, защото ние сме направени от сложен, многослоен материал, който се развива от една точка. Няма избор.

След това, в края на изправлението, всичко преминато ще се съедини заедно и ще даде съвършенство на постижението, изпълване и разбиране.

От урока по статията на Баал аСулам „Даряване на Тора“, 29.04.2010

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: