Всеки ден – ново небе и нова земя

Ако всеки миг не ми се разкрива нова „буква”, „дума”, „изречение”, „страница” в моята книга на Живота, то аз трябва да се вълнувам защо в мен няма обновление и съм паднал до нивото на животинско съществуване!

Човечеството през цялото време търси нови напълнения (развива науката и техниката, развлеченията), за да си даде усещането, че живота се върти и всичко се изменя.

Но получавайки нещо ново, човек вижда, че то не го напълва – та нали природата ни тласка към развиването на нови решимот, по пътя към нов свят.

Само обкръжаващата светлина, идваща с нова степен и пробуждаща в нас нови, скрити в нас решимо – това е единственото ни спасение. Всеки път на нас ни е нужно да откриваме Книгата на Небесата наново.

Небеса – това значи Бина, и ако тази сила, идваща от Небесата, силата на Бина, пробуди светлината в нас, вътре в Малхут – това ще ни донесе обновление в усещанията за живот.

И разказа ни ще се обновява и придвижва напред и ще бъдат нови Небеса, а значи и нова земя и ново желание.

Та нали всичко се движи само благодарение на светлината, идваща и разкриваща в нас нови желания, нови решимот!

Нужно е да се погрижим за това обкръжението ни и книгите постоянно да пробуждат в нас нови желания и да дойдат нови времена за нас.

Това трябва да се превърне в навик, в ред – през цялото време да се разкрива нещо ново. Не трябва да допускам просто да плувам по течението на живота – трябва през цялото време сам да се пробуждам.

Само ако се движа според желанието си, чрез «пробуждане отдолу» (итарута де-летата), това означава, че поправям душата си и се приближавам към духовната цел, към реализация на духовното си развитие.

Не чакайте изменение свише – всяко изменение трябва да бъде според нуждата на човека, само така той открива Книгата отново.

«Не светлината ме пробужда – а аз пробуждам разсъмването!» – цялата светлина трябва да дойде по моя молба.

Иначе би било тъмнина, принуждаваща ме да действам, а не светлината…

Из урок по статия от книгата „Шамати”, 28.04.2010

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed