Близък е Твореца до разбитите сърца…

Зоар, глава „Ваера“, п.510: „И ангелът на лицето Негово ги спасяваше“. Защото Той се намира с тях в бедата, тъй като в началото се казва: „Във всяка тяхна беда, съчувстваше им Той“.

… Когато Исраел е в изгнание, Шхина също се намира с тях в изгнание, както е казано: „И ще се върне Творецът, Елоким твой, на пленниците твои, и ще се смили над тебе“.

Твореца може да бъде заедно с творението само в беда и в изгнание. Защото иначе гордостта, егото, големината на желанието за наслаждаване ги разделя.

А когато творението се намира в беда, в усещане на изгнание и мъка, тогава то може по-силно да почувства Твореца и да бъде по-близко до Него, както е казано: „Близък е Твореца до разбитите сърца“.

Няма друга възможност да се пробуди творението, да се приближи към него и да бъде заедно с него – само ако то се намира в беда. От това състояние то вече може да се пробуди.

Но ако творението е готово само да предизвика в себе си страдание – така наречените „страдания от любов“, когато то страда не от земните беди, а от отсътствие на връзка с Твореца, тогава то се издига и може да достигне напреднали, хубави състояния, живот, пълен с всички блага и наслаждения.

Но вътре в тях, в него остава усещането за страдание – същата липса и тъмнина, в които творението се е намирало по време на раздялата с Твореца. То остава в празното пространство долу, вътре – и във всичкото благо над него.

Откъс от урока по книгата Зоар, 09.04.2010

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: