Да се чете книгата Зоар никога не е късно.

Въпрос: Важна ли е последователността при четенето на книгата Зоар? Какво да направя, при положение, че съм се включил в обучението съвсем наскоро? Трябва ли да прочета всичко, което сте изучавали до сега?

Отговор: Преди всичко, няма никакво значение, какво точно четем от книгата Зоар, както е казано: “В Тора няма време”. Не е важно от къде я четем – от средата, от края или от началото.

Няма значение, доколко човек разбира или не разбира, включил ли се е в обучение едва сега, дали слуша урока днес за първи път или го прави отдавна, от самото начало, или се е включил в средата на урока, там до където другите вече са го прочели.

Всичко, което изучаваме – това са процеси развиващи се в Бина, З”А и Малхут (АХА”П). Над Бина се намират всички висши сили.

Бина е отношението на висшите сили към нас. З”А е системата, която пропуска силите от Бина по три линии към нас. Малхут получава тези три линии.

Ние се включваме в Малхут и действаме във връзка между нас и З”А, за да се присъединим към Бина.

През цялото време говорим за една и съща картина – Бина, З”А и Малхут. Повече нищо няма.

Ето защо, където и да четеш, главите от Тора или части от книгата Зоар – винаги се говори за едно и също нещо – поправянето на душите в системата АХА”П, ЗА”Т де Ацилут.

И вие ще забележите в книгата Зоар има много повторения, само че описани по различни начини, за да въздейства светлината по другояче на душата.

Защо авторите на книгата Зоар са писали по този начин, защо са избрали именно такива думи и последователност от тях – това ние не знаем.

Те са действали естествено и са писали, изхождайки от правилните действия на светлините върху желанията, в съответствие с издигането на душата.

Откъс от урока по книгата Зоар, 11.01.2010

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed