Реформата в здравеопазването – да бъде или да не бъде?

Жалващи се: Америка е в агония. Цялото внимание на хората, е заето с реформата в здравеопазването.

История на болестта: Всичко започва от това, че в отношенията доктор-пациент вкараха показателя “пари” и включиха алчността с пълна сила. Сега всеки участник в системата на здравеопазването мисли как да икономиса пари. Така се появи законът за задължителното осигуряване.

Системата е отработена: първите две хиляди долара трябва да заплатиш от своя джоб и след това при всяко посещение, освен застраховката трябва да добавя още 20-30 долара. Лекарствата струват луди пари, а лекарите ги изписват с десетки.

Лекарите плащат 1/3 от заплатите си за застраховки, в случай че пациентите им започнат да ги съдят. И защо да не ги съдят, ако от това могат да спечелят! За да съдиш лекаря не са необходими пари. Трябва да се намери адвокат. Той води делото и получава хонорар 30-50% от присъденото обезщетение. Ето така се въртят колелата на тази добре смазана машина наречена “Система на здравеопазването”.

Рецептата: Необходимо е да променим отношението си един към друг. Ако фармацевтичните компании мислят за това как да лекуват, а не как да спечелят повече пари, продавайки лекарства. Ако застрахователните компании мислят за това как да поддържат здравето, а не да развиват бизнеса с болести. Ако лекарите престанат да се страхуват от пациентите и застрахователните компании и започват да лекуват, както подсказват натрупаните опит и знания. Тогава и пациентите ще започнат да вярват на лекарите ….. – тогава няма да са необходими никакви реформи!

Но за целта трябва да видим злото в себе си, алчността на развития егоизъм. Досега са изхарчени 51 милиона долара само за рекламата на тази реформа. Алчността замъглява погледа и не ни позволява да мислим за ближния. Постепенно ще разберем, че вървим към гибел, ако не променим отношението си към другите. (доктор А.Ангелов, “Бней Барух”, Бостън)

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed