Активност – във вътрешното съзерцаване.

Въпрос: Ние свикнахме, че всяко придвижване в нашият свят се изразява чрез някакви активни действия. А това, за което вие говорите, прилича на някакво вътрешно съзерцаване, тип медитация – на мене ми е нужно само по друг начин да гледам на света? А в какво се проявява тук моята активност?

Отговор: Твоята активност се проявява в твоите желания. Няма нищо освен желания. Нашето тяло е просто животно, което пасе трева, за да поддържа своя живот. И колкото повече действия ще извършиш над това, което е необходимо на това животно, толкова повече това ще бъде във вреда на твоето вътрешно усилие да разбереш, къде се намираш, кой си ти, за какво съществуваш, какво става в света около теб? Това и означава вътрешното съзерцаване.

Ако вместо това вглъбяване в себе си, ти ще се занимаваш с някакви механични действия, то ще крадеш от себе си вътрешно усилие и в резултат ще навредиш на себе си. Ти ще разваляш света. А човекът няма какво повече да прави в този свят, освен жизнено необходимите за неговото тяло действия, а всичкото останало време е длъжен да посвети на вътрешно усъвършенстване. Цялата хармония с Природата се гради именно по този начин и Природата ще ни принуди да се съобразяваме с нея.

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed