Устремените към Твореца и техните противници.

Въпрос: Започнах да изучавам Кабала преди половин година, омъжена съм, имам 4 деца, мъжа ми не одобрява особено заниманията ми с Кабала, ние не сме ортодоксални вярващи. От това което прочетох във вашите книги, разбрах, че сега са настъпили други времена и че е настъпило време за духовно пробуждане. Аз вече се примирих с това, че в мъжа ми все още не се е “събудила точката в сърцето”, но в последното съботно издание на списанието за младежи имаше въпрос към рав Авинер дали може да се изучава Кабала в “бейт Кабала ле Ам” (Кабала за Народа, или Бней Барух) и бях удивена от отговора му, че “не може!”. Отговорът му не само ме отблъсна от ученето, което бях започнала. До сега усещам, че това е правилният път, но излиза, че проблемът се състои в това, че аз изучавам нещо, което е забранено.

Оригинал на въпроса към рав Авинер и отговора му, както е публикуван в списанието:

Mоже ли да се изучава Кабала в “бейт Кабала ле Ам” (Бней Барух), който се ръководи от Рав Д-р Михаел Лайтман?

Отговор на рав Авинер: Равините забраниха това категорично поради 2 причини:

1. Организацията Бней Барух има структура на секта, вижте в сайта “יד לאחים” (Яд ЛеАхим).

2. Няма никаква богобоязън към изпълняването на мицвот (заповедите)

Отговор: За рав Авинер можете да разберете от сайта http://aviner.net. Той желае да се прослави като защитник на Тора и затова излиза против Кабала, и против нас, в частност. А за самите наши занятия, разбира се, нито той, нито който и да е друг, не могат да кажат нищо, защото разбират, че нямат представа от Кабала. Освен това, аз съм известен като особен ученик на РАБАШ. Обикновено те отговарят, че ние:

1. Недостатъчно изпълняваме заповедите

За себе си той е прав. Ние говорим за това, че главното е духовното изпълнение – да достигнем “любов към ближния”, общият закон на Тора, а външното изпълнение е само спомагателно, както пише Баал аСулам в “Предисловие към книгата Зоар” т. 60-71. Ако то е без вътрешната съставна, тогава не е важно за Твореца дали го изпълнявате или не. (За Твореца не е важно как се коли животното…, а заповедите са дадени за изправянето на човека…).

По време на изгнанието от духовното свойство на отдаване и любов (от ерец-рацон-желание Исраел-Яшар-напрво към Ел-Твореца в подобие на свойствата с него,) ние сме отделени от духовното изпълнение (не сме в състояние, нямаме екран) и затова за нас е важно механичното, външното изпълнение, като рамки за съществуване в изгнанието.

А когато завършва времето на изгнанието (душите са се смесили, както е казано, че синовете на Израел са били изпратени в изгнание, за да присъединят към себе си душите на народите), то е завършило по времето на АРИ в 16-ти век – то ние сме длъжни да излезем от него, длъжни сме да предпочетем духовното, вътрешното, пред външното, механичното изпълнение. (виж предисловието на Рав Хаим Витал към трудовете на АРИ).

Но ако всички започнат да учат Кабала, какво ще остане от Авинер и подобните му…?

2. Обучаваме гоите (неевреите) на Кабала

За обучението на народите на Кабала – виж статията на Баал аСулам “Рога на Машиах” – именно разпространението на Кабала сред всички народи ще доведе до избавление, въпреки че самото изправяне трябва отначало да се осъществи сред народа на Израел и тези от народите, които усещат “точката в сърцето”. Вижте също статиите на Баал аСулам “Даряване на Тора” и “Поръчителство”, в Мидрашите – че народът на Израел трябва да предаде методиката на изправяне на всички народи – затова именно той съществува.

Още не са приключили нашите сметки с подобните на Авинер, защото “ерев рав” се възбужда и пречи именно по време на изхода от изгнанието(духовното) от Египет. Така че, ще има още много проблеми с “ерев рав”, както е казано – те са “боящи се от Твореца” и изпълняващи заповедите в този свят, но “работещи за Фараона”, за своя егоизъм. Те ни съветват да останем в духовно изгнание. Но Исраел, устремените Яшар-Ел (направо към Твореца), ще се избавят от тях и ще отидат в Ерел Исраел (желанието за любов към ближния).

Авинер счита, че чрез отношението си към заповедите удържа земята на Израел от предаването и на палестинците. Ние виждаме колко той не е в състояние да я удържи – и ще я предаде, именно благодарение на постъпките си! Защото земята на Израел принадлежи на нас, народа на Израел, само според степента на подобие на свойствата ни с “Ерец Исраел”, когато ще можем да се наречем “Народ на Израел”. “Ерец”-рацон-желание, “Исра-Ел” – устремени към подобие с Твореца, отдаване и любов.

Такива свойства може да се достигнат само с изправление, посредством висшата светлина О”М (Ор Мекиф), както е казано: “Аз съм създал егоизма, създал съм и светлината на Тора за изправянето му” [Вавилонски Талмуд, трактат Бава Батра ч.1:2 ]. Но светлината на изправлението се спуска само върху изучаващият Кабала, а не Пшат. Затова днес, когато е дошло времето за изправяне, Кабала се разкрива за всички. За това пишат кабалистите. А кой знае по-добре как е устроен света! Това не се знае от изучаващият Пшат Авинер и прочие подобни му…

Да кажа, наистина аз обичам всички тях, те всичко ще разберат впоследствие. Ние виждаме от Тора, че съпротивата им е неизбежна и съпровожда устремените от изгнанието към Твореца, докато те не преминат границата “Ям Суф” – крайното (червеното) море. Както и Фараона, те помагат – принуждават ни да се проверим отново и да укрепим още по-силно намерението си.

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed