Чудовището се крие вътре в теб

Въпрос: Когато на човек му е зле, той обикновено търси виновни около себе си. Това може да бъде жена му, приятелите, колегите, нещо в системата и т. н. Кога хората ще започнат да разбират, че причина за всичко не е банкерът или някакъв друг човешки фактор, а всички тези ситуации са създадени от трета, нефизическа сила? Както в холивудските филми, където всички гледат към небето, а оттам се спуска огромно чудовище и застрашава целия свят…

Отговор: „Неприятелят се намира вътре в потопа” – така се разкрива на човека. Когато неговите страдания не са големи, той е доволен от това да обвинява самия себе си или другите. С увеличаването на страданията, той минава по всички нива на своето егоистично желание и на последното от тях разкрива, че всичко това изхожда от Твореца. Такъв е редът на стъпаловидното развитие на желанията.
Затова дори големите учени, които се издигат над другите в своето разбиране за устройството на материята, стигат до мисълта за това, че има някаква разумна сила – Висш разум, управляващ материята. И макар вярата в свръхестествените сили да е най-малко характерна за тези хора, занимаващи се изключително с материални неща, именно от тези занимания те стигат то такива изводи.
Но тази сила се намира вътре в нас. Човекът все повече и повече ще разкрива, че целият свят се намира вътре в него. В науката Кабала за това се говори в раздела за възприемане на действителността. И това е начинът, по който ще ни се разкрива.

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed