Граждани, отглеждайте зеле и съхранете спокойствието.

Въпрос: Не разбирам за каква криза говорите. В Детройт например, заводите бяха затворени и спряха да произвеждат автомобили, а хората започнаха да отглеждат зеле и овощни дървета в градските участъци. Те свикнаха с новите условия. Така че – къде е кризата?

Отговор: Това е привидно спокойствие. Така е, защото Обама скоро дойде на власт и не може веднага да развали своя имидж. Всичко това се прави по споразумение с банките и с други системи. Сега те удържат проявяването на кризата по изкуствени начини. Почакайте още малко и ние ще видим каква криза ще се разкрие.
Какво значи – хората свикнаха и отглеждат овошки… Съобщават, че дори жената на президента отглежда овощни дървета пред Белия дом. Всичко това е много добра и хитра реклама – като че ли всички трябва да се върнат към земята. А от друга страна, те нищо не могат да направят с кризата и някак си да я спрат. Могат само временно да я тушират.
Това и правят – чрез печатането на пари и натрупването на държавен дълг. Но няма да могат дълго да продължат по този начин. Всичко, което е било до този момент все още не е криза. Истинската криза предстои.
Единственото, което могат да направят е да се постараят кризата да не ни връхлети внезапно, със страшен удар, да не ни доведе до войни и големи разрушения, а да се развива постепенно, сваляйки нивото на живота все по-ниско. Хората свикват с всичко – ще свикнат да работят и един ден в седмицата и да получават четвърт от заплатата. Главното за тях е да не паднат от един удар, а да се спускат постепенно. За това мислят днес, а не как напълно да я избегнат. Съвсем ясно е, че всички мерки, които се вземат днес са „пир по време на чума”, и за това все някога ще се наложи да бъде платено.
Нали всъщност предприятията нищо не произвеждат, а уволненията продължават. Всичко се плъзга надолу по наклонената плоскост – запазва се само външната картина на благополучие, като някаква витрина, която все още блести както преди и дори още повече. А вътре отдавна всичко е изгнило. Хората не се прехранват с онова, което произвеждат. Всичко се поддържа за сметка на растящите дългове.

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed