Изплуване върху балони

Алексей Байер – наблюдател на списание “ Рисърч „, Ню Йорк:

Обама критикуваше икономическата политика на Буш, заради подкрепата на Уол-стрийт да надува спекулативни балони.
Но и той самият продължи да надува нови финансови балони. В началото беше надут балон, свързан с държавните облигации на САЩ и изпадналите в паника инвеститори пренасочиха капиталите си в по-безопасни и ликвидни активи.
Сега финансови балони се надуват повсеместно. Няма обективни предпоставки за устойчив ръст на индексите. Икономическите показатели показват негативна тенденция. Американците купуват по-малко и спестяват повече.
Федералния резерв заливаше банките с пари за кредитиране на бизнеса и потребителите – но натоварването на производствените мощности е 69 %, а 12 % от собствениците на жилища не могат да изплащат ипотеките си. Но ако няма търсене на кредити, банките спекулират, за да печелят.
Обама увери крупните банки, че държавата няма да допусне техен банкрут и банките започнаха да пускат на пазара нови акции, да изплащат държавните кредити, избягвайки държавния надзор.
Докато се надуват балоните на пазарите за акции и суровини, се пръсва балонът на държавните облигации, изключвайки възможността за финансиране на държавния дълг.
При безработица от 10%, американците ще спрат да купуват китайските стоки за широка употреба и японските машини в предишните количества.
Макар финансовите балони да дават отсрочка, глобалните производствени мощности, построени за тяхното обслужване, трябва да бъдат значително съкратени, тъй като световното търсене значително спада. Този болезнен процес ще започне, когато свършат тези ресурси, които държавите и централните банки хвърлят за борба с кризата и които сега преминават в нови финансови балони.
Това е особено лошо за Русия. Ако този балон задейства нова вълна в американското потребление, ако цената на нефта се върне до 90-100$ за барел и след това световният финансов балон се спука, то за рублата, московските борси и руската икономика като цяло ще възникнат много по- сериозни проблеми, отколкото в началото на кризата ( септември 2008 г.).

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: