Готови ли сме за втората вълна на кризата?

Думата „статистика“ в превод от латински означава „Наука за количествените изменения в развитието на човешкото общество“. И както ни е известно, статистиката е предмет с относителна независимост и постоянство. Възможно е, разбира се, средствата за масова информация да се настроят на позитивно съгласие, за да съобщават, че ето излизаме от кризата и можем да живеем както преди. Но колкото и да казваме „халва“, в устата ни по сладко няма да стане. Цифрите показват тъкмо противното. Надига се „втора вълна“ на кризата, а ние все още не сме готови. Въпреки обнадеждаващите доклади на някои експерти през последните месеци, рецесията в световната икономика продължава.За пример, само в Америка безработицата достигна рекордни за последните 26 години показатели и по думите на министъра на труда на САЩ Хилда Солис, нейното равнище вече надмина най-песимистичните очаквания на правителствените икономисти. От времето на Великата Депресия през 30-те години, светът все още не е преживявал такъв икономически спад. Антикризисните правителствени програми засега не дават желания резултат. Нали всички решения за изход от кризата си остават на старото равнище: как да върнем всичко в предишното му състояние.

С прехвърляне на пари от единия джоб в другия, проблема няма да се реши. Както пише професорът по икономика Джозеф Е. Стиглиц: „Тази нова заместваща форма на капитализъм, в която загубите се национализират, а печалбите се приватизират е обречена на провал. Става изкривяване на стимулите… Първоначално бе разстроена държавната икономика, а след това се прехвърли бремето за изплащане на дълговете върху данъкоплатците“.
Въпреки, че всички признават, че живеем в нов свят, продължават да играят според старите правила. „Златният милиард“ както и по-рано яде своята баница, оставяйки на останалите само трохите. Докога ще можем да ядем трохи, от които вече нищо не е останало?

Оказва се, че до дъното е все още далеко. Президентът на Световната Банка Р. Зелик, неотдавна заяви, че кризата ще продължи и през 2010 година. И нищо чудно, нали икономическата криза се превърна пред очите ни в криза на потребителското общество. „Висшите кръгове“ призовават да харчим повече пари, за да се стимулира икономиката, забравяйки за количеството безработни. А „низшите кръгове“, получавайки по-малко, намалиха покупателната си способност. На практика, потребителското общество, което помним от 70-те години, повече не съществува.

Разбирането, че планетата ни е една за всички и нейните ресурси са общи, може да се окаже полезно за решаването на всеки един от съществуващите днес в света проблеми. Употребявайки свръх необходимото и занимавайки се със спекулативен бизнес, човечеството разрушава самата основа на съществуването си. Изхода от кризата е в преосмисляне на нашата системата от взаимоотношения. Ако построим общество по принципа на едно семейство, където всеки член помага на другия и поддържа слабия, то промените няма да се наложи да чакаме дълго.

Променяйки отношението към отделния човек, като към близък, ние не можем да печелим за негова сметка. Нашата връзка един с друг ще стане общочовешка. Започвайки с това, ние ще включим с нова сила мотора на световната икономика. Нормален, спокоен и мирен живот без кризи е напълно възможен. Той ще се развие от усещането за необходимост да осигурим комфортни условия за всички в еднаква степен. И няма да е необходимо да извършваме революции, както в миналото.

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed