Нарастващо желание за щастие.

Абстракт: Докато на жените им се отдава да бъдат по-щастливи от мъжете в ранна младост, то в средна възраст е точно обратно. Кабала обяснява, че разликата се дължи на различните желания на мъжете и жените. Какво може да направи жените истински щастливи?

Жената: Растящо желание за Щастие.

Съвременното изследване, което ще бъде публикувано в следващото издание на „Списание за Щастието”, показва, че докато жените започват съзнателния си живот по-щастливи от мъжете, в по-средна възраст, те са по-малко щастливи.
Защо жените са все недоволни?
Е, хубаво е че не сме, защото има мотивиращата сила, която стои зад цялото развитие! Всяко нещо, което усещаме като движение към някаква друга част на света или и най-малката промяна на вътрешното настроение, се случва само защото ние усещаме дискомфорт и не сме в състояние да изпитаме удоволствие в настоящия стадий, така че искаме да направим усилие за да достигнем ново състояние. Тази сила ни принуждава да растем и да се развиваме. Макар че съвременното изследване за щастието да е ограничено (то проследява само два фактора, които влияят върху усещането за щастие – финансии и семейство) то е важно, защото разкрива, че мъжът и жената формират стремежите си различно. С други думи, нашите желания са различни.
Ако търсим шаблон, то ще открием, че мъжете са често задоволени с играчки и игри, особено скъпо платени неща като дом, коли, пътешествия и спорт. Жените също си падат по някои от тези неща, но те също така мечтаят за нещо повече от това. С възрастта жената започва да разбира, че тези неща не водят до задоволяване на желанията. Особено ние започваме да разбираме, че независимо колко пари заработваме, колко сме случили на семейство или колко сме напреднали в кариерата, ние все още не сме напълно щастливи.
Кабалистите ни казват, че причината за това е, че жената чувства реалността, света, природата и земята под краката си по начин по-различен от мъжете. В нея има нещо, някаква част, която липсва в мъжете, защото според нейната природа, тя е тази, която дава живот и продължението на живота. Това е очевидно във физическия свят, но Кабала ни казва, че това е еднакво валидно и за духовния свят. Като следствие, жените по природа имат усещането за духовност, способността да разберат целта на нашето съществуване. Това е много голяма разлика.
Ние всички усещаме желанията и усещаме промяната им с времето, но не обръщаме истинско внимание на това как това се случва. Фактически, нашите желания се развиват по много предсказуем начин. Първата ни категория от желания е от типа „оцеляване”: секс, храна и покрив. Щом като задоволим тези желания ние започваме да искаме още и се появява втората категория желания: желания, които стават забележими при сравняване с други хора. Тези желания включват богатство, респект и власт. Много хора остават задоволени само с това, но някои хора продължават да търсят. За тези хора, изплува нова категория желания – желанията за знание и изкуство. Това, което разделя тези желания от социалните желания е че те могат да съществуват дори без присъствие на други хора в цялата картина.
Знанието и изкуството оформят границата, в смисъла на това, което определяме като физически свят. Това е върхът на това, което вярваме, че човек би могъл да постигне. До сега, жените останаха нездоволени точно от науката. Според тяхната типична природа, те установиха, че няма отговор за реалната причина на нещата. Няма отговор за целта; отговори за това „Как”, а не „Защо”.
Точно защото жените останаха незадоволени от механичните отговори, нещо много различно и много специално се случи – появи се ново желание, но това желание не е желание от нашия материален свят. Това е желание, което се намира в сърцето ни, което е сума от всички желания, които притежаваме – и от този свят и от света, който е отвъд него. Това, което се появи е „точка в сърцето” – така я наричат Кабалистите.
Тази точка е малка искрица от духовността. Веднъж събудила се, тя расте прогресивно, докато изпълни целият ни житейски опит, цялто ни съществуване и може да ни отведе до Духовния свят. Това желание е истинската причина за нашето съществуване. Това е единсвеното нещо, което може да ни донесе вечно удоволствие и щастие.
Една жена чувства по природа това желание за духовност, защото жената е носител на най-основното, от което природата продължава да се развива. Жената е началото на всичко, което съществува: тя е носител на напредъка и култивира абсолютно всичко. Тя събужда страст за разкриване и постигане на Духовния свят. Мъжът няма по-голямо желание за духовност от това, което той получава от жената. Това е системата, еволюцията на желанията, и смо ако жените увеличат и изяснят желанията си за духовност, тогава мъжете и жените ще са в състояние да достигнат ниво на истинско щастие заедно.

 

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed