Кабала: Лекарство срещу високата цена на материализма

Пристрастен ли си към вещите, които притежаваш? Има шанс да си. Ние сме нация консуматорска и това стана наша първична идентичност. 
Според книгата „Епидемията” (Affluenza): Всички ние консумираме епидемиологично, ние живеем за да купуваме, и фактически, купуваме и изхвърляме толкова много неща, че изразходваме повече средства за торби за боклук отколкото 90% от съществуващите в света 210 държави изразходват за всичко останало.
Безкрайното преследване на повече вещи се превърна в нещо, като социално предаваща се болест, заразяваща душата ни и заплашваща да разруши не само природата, но и собственото ни семейство и общество. Нещо повече, за да получат вещите, които искат, хората често прибягват до всякакъв вид безскруполни действия.
Например, корпорациите разработват ефективна стратегия, наречена „планирано освобождаване от ненужното”, което с други думи е „създадено, за да бъде изхвърлено”. Тази стратегия е очевидна, когато погледнем неща като торби за боклул, хартиени продукти, но днес то се използва за производството на скъпи вещи като фотокамери, дори компютри. Компютърната технология е фактически създадена да произвежда компютри, които са неизползваеми колкото се може по-скоро след тяхната употреба, така, че в рамките на няколко години те стават всъщност пречка за комуникация.
Да, корпорациите също искат да бъдат сигурни, че клиента не ще загуби доверието си техния продукт. Това е нещо, което техника наречена «възприятие на боклука» ни се случи за да ни убеди да изхвърлим неща, които са всъщност напълно използваеми. Как се прави това? Те сменят начина по който продуктите изглеждат. Модата е най-добър пример за това: Тя ни насърчава да оценяме себе си и другите чрез дрехите, които обличаме и колите, които караме и ни кара да се придържаме към даден стандарт, и нека някой смее да ни каже че не сме модерни!!
Един поглед върху днешната икономика трябва да ни убеди, че има нещо много сгрешено в нашата съвременни икономически системи. От съществуващите 100 най-големи икономически предприятия на земята, 51 са във вид на корпорации. Още по впечатляващ е факта, че тактиката на пълна безпощадност и липса на интегралност, използвани от тези корпорации се изобразява като достойно за уважение и нещо, което ние като човеци трябва да се стремим да достигнем. Станахме хора с промите мозъци, които трябва да мислят, че винаги трябва да сме съизмерими с „Джонсънови” и да имаме поне толкова неща, колкото и те.
Как стигнахме до там, че средния американец консумира два пъти повече, отколкото преди 50 години? Съгласно «Историята на вещите», «Накратко, след втората световна война, тези хора се опитваха да разберат как да си оправят икономиката. Специалист по прадажби на дребно Виктор Лабоу изведе обстоятелство, което стана норма за цялата нисистема. Той каза, «Нашата ненормално продуктивна икономика изисква от нас да направим консумацията като стил на живот, да превърнем копуването и използването на продукти в ритуал, да търсим духовно удоволствие и удовлетворяване на егоизма си в консумирането. Ние имаме нужда да консумираме нещата, да ги изгаряме, да ги заменяме и да ги изхвърляме с набираща скорост».
Може би най-лошото от всичко е, че тази духовна болест се разпространява из цялата страна и дори заразява и другите нации. Хората се чувстват все по «празни» от всякога и ние виждаме колко е вярна старата поговорка «Щастието не се купува с пари». Докато имаме всичко което искаме и дори повече, 14 милиона Американци използват нелегално наркотици и 12 милиона са тежки алкохолици. Депресията, самоубийствата и болестите засягат нас и бъдещето ни поколение и ние нямаме идея защо.
Според мъдростта на Кабала, последнат криза е резултат от еволюцията на желанието ни да получаваме. Какво означава това? Това означава, че по природа нашия живот е ръководен от желанията и опитите да задоволим тези желания.
Един от най-важните текстове в Кабала, «Зоар», твърди, че точно сега, в нашата ера, едно ново, духовно желание ще излезе на повърхността в човечеството и всъщност мъдростта на Кабала ще се разкрие като единствен метод, чрез който ще можем да задоволим това желание. Този метод позволява да открием нов източник на напълване – духовния свят, който лежи отвъд нашия материален свят.
Когато изучаваме това древно учение, ние започваме да се тревожим за реалната причина за консумативната криза, а също и за всички други проблеми в нашия индивидуален живот и широкия свят. Започваме да разбираме, че има закон, който действа във всички природни системи – закона за отдаването, и че проблемите, които сега ни се случват са резултат от това, че действаме егоистично, против този закон. През мъдростта на кабала, ние не само ставаме по-грижовни и в баланс с природните закони, но също откриваме отговорите на тези толкова стари въпроси «Какъв е смисъла на моя живот» и «Защо съм все недоволен?».

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed