Какво се случи?

За повечето от нас, които живеем в тази страна, настъпи много трудно време. Ние се занимаваме с избори в една напълно поляризирана Америка. Финансовата ни система е буквално разбита, а заедно с това и нашето имущество. Лидерите на нашата страна не са сигурни какво точно трябва да бъде направено по този въпрос. Изглежда така, сякаш цялата основа, върху която е изградена системата става неустойчива. И хора като тебе и мене започваме да клатиме глава питайки се „Какво се случи“? Как стигнахме до такава ситуация? Как така газта, храната и най-малкото дребно нещо, нужно за оцеляването ни станаха толкова скъпи. Има ли изобщо политици, на които да можем да се доверим? Нужно ли е, или не, да бъдем в тази война? Осланя ли се првителството на народа, чрез народа и за народа? Толкова ли се промениха американците?
Древната мъдрост на Кабала има отговор за това. Тя говори за програма, която стои над нашите действия. Тази програма не е ласкава що се отнася до човека. Но ако някой се замисли за малко, то тя започва да придобива смисъл. Програмата е много проста, „Как мога да получа максимум удоволствие с минимум усилие?“ Как да се чувствам добре? Как мога да имам повече?
Какво удоволствие търсим? Каквото и да е! Хората измерват удоволствието чрез петте си сетива. Тези сетива създават за човека картината на света. Ако нещо се усеща като добро, човек иска от него все повече и повече. И няма край.. Причината за търсенето през целия ни живот се крие в това, че ние се опитваме да напълним празнината, която няма нищо общо с получаването на повече неща, власт, знание, забавление, култура, секс и каквито и да било други желания под слънцето.
Кабала утвърждава, че истинското човешко желание е духовното желание. Доколкото човек няма идея, че това желание му липсва, той си мисли, че следващото „нещо“ ще го засити. И сагата продължава.
Днес ние живеем в свят, който се движи със скорост, която не можем да следваме. Къщите и колите са по-големи от всякога. Ваканциите трябва да бъдат по-далече от дома и на по-екзотични места. Купуването на бутилка сос за BBQ трае вечност при наличието на такъв голям избор. Казано направо, по-голямата част от живота си прекарваме в грижа за вещите или в изясняване какво е следващото ни желание, което трябва да бъде запълнено. Ако вземем това под внимание, ще се изненадаме, че ръководителите на компаниите искат повече и повече, дори до ниво, което съсипва компанията. Трябва ли да се изненадваме, че счетоводните фирми лъжат, защото не искат да загубят прихода от големите вложители? Или, че нашите политици се безпокоят само за техния си вилает, защото искат да бъдат избрани на следващите избори. В крайна сметка ние живеем в „Аз“-светът. Или както Apple компанията „I“ светът. Имаме Ipods, Imacs, Iphones. Да, всичко това е точно за мен.
Кабала казва, че докато живеем в свят, в който се безпокоим само за себе си, той е такъв – какъвто е. Ако не се променим, ние ще трупаме опит във войни, алчност, проваляща се икономика и всичко, което виждаме да се случва около нас. Оглеждайки се наоколо, светът, в който живеем не предизвиква възхита в нас. Никога не е било комфортно да съзерцаваме неприятното. Но се налага да го правим. Докато не разберем какво точно не работи, няма начин да го корегираме.
Има един великолепен пример за това как съвременният свят функционира. Просто си представи своето собствено тяло. Представи си, че сърцето ти изведнъж реши да не изпраща кръв до бъбреците ти. Представи си, че дробовете ти откажат да снабдяват с кислород. Очевидно тялото ти няма да издържи дълго. Това е начинът по който нашият свят функционира. Той е поляризиран. Всяка страна се безпокои за онова, което е най-добро само за нейните жители. Нашите щати и градове се грижат единствено за собствените си жители. Политиците ни се грижат само за своите си работи, същото е и със здравните застрахователни компании, Уол стрийт и всеки един от нас поотделно. Грижа ли ни е за нуждите на съседа като за наша собствена нужда? Това е което трябва да се стремим да постигнем. Докато човечеството върви по този път ще продължаваме да се питаме „Какво стана?“. Докато нуждите на нашите съседи не станат толкова важни, колкото са нашите собствени нужди, такъв ще е светът. Сега е времето да се огледаме в света и да видим собствения си път в него. Ако всеки от нас пожелае да огледа себе си и да отговори на тези въпроси, вероятно в близкото бъдеще отново ще се запитаме „Какво става?“ и това ще бъде една напълно различна картина.

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: