Проекти или фантазии?

Съобшение: Прогнозите за относителното развитие на икономическата криза по старому не се отличават с оптимизъм. В своето поредно изказване по телевизията, един от най-богатите хора на планетатa, Уорън Бъфет отбелязва, че сегашното развитие на събитията в САЩ е много близо до най-лошия от възможните сценарии и скорошен подем не се очаква.
Бъфет е всепризнат авторитет във финансовите кръгове, затова всички се всушват в неговите прогнози. Заявлението му, че Съединените щати все още са под угрозата на „икономически Пърл Хърбър” се възприема достатъчно сериозно. Наистина, за да не изпаднат зрителите в депресия, финансистът обеща, че „след пет години машината отново ще заработи”.

Коментар: За съжаление, Бъфет не обяснява как ще задейства машината и признава, че всички политически сили трябва да се обединят около Обама, за да поддържат антикризисните проекти.
Трябва да се отбележи, че тези проекти, както и аналогичните мерки, приемани в другите страни, няма да дадат големи резултати, освен кратковременно психологическо успокоение. Вероятно не е необходимо да се обединяват около Обама, а по-скоро около простата идея за взиморазбирателство, без което не може да действа нито една глобална система. Ако тази „смазка” не се прибави към механизма то за обещаните от Бъфет пет години, механизмът ще се разпадне на съставните си части.

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed