Кризата: затишие пред буря.

Въпрос: Ако за две седмици NASDAQ се е повишил с 20%, това говори, че кризата сякаш отминава…

Отговор: Борсата – това е игра. Тя може да подскочи нагоре без всякакъв разчет, без всяка връзка с реалността. Нима собствениците на пирамиди са прекратили да ги строят? Докато всички мислят, че те падат, те харчат милиарди, които правителството им дава и продължават да строят пирамиди, но вече по по-хитър начин.
Така е докато се празнува победа. То не се е излекувало и с нищо не ще се поправи. То продължава своята работа, готвейки ни следващия удар. И ако ти мислиш, че всичко вече се е оправило и успокоило – това всъщност е най-лошото състояние. Това напомня враг, който ти не разпознаваш, а той в същото време започва да те обкръжава.
В крайна сметка, бъдете уверени, то ще си вземе своето и ще бъде още по-лошо, отколкото по-рано. Та нали то вижда, че нищо страшно не се е случило. В крайна сметка излиза така, че всички те са спечелили и нищо не са загубили.
Няма регулатор за растящия егоизъм. Всъщност икономиката не е наука. Тя следва егоизма на човека. Всяка икономика е основана на това, как да ти продам по-малко, а да взема от тебе повече. А ако е възможно въобще да не ти плащам, а само да вземам от тебе.
Икономиката е озаконено варварство. А какво представлява съглашението между нас? Аз ти давам от безизходност – в замяна на това, което ти ще ми дадеш, доколкото аз не мога насила още сега да взема от тебе без какъвто и да е обмен.
Икономиката е израз на нашия егоизъм. А егоизма през цялото време расте, не желае да се съединява с никой, пренебрегва всички, иска всичко да използва. Какъв ти регулатор може да има тук?
Регулатор между егоизма и отношенията между хората се заключава в изпълнението на две правила: «не прави на другия, това, което не би сторил на себе си», а след това «възлюби ближния както себе си». Търсят ли го този регулатор в това направление? Разбира се, че не. И затова и няма да намерят никакъв регулатор. Следващият път ще дойде много по-качестван удар. И съвсем не е задължително да бъде от финансовата система, борсите и банките – той може да дойде от страна на епидемии, климатически аномалии и пр.
Това, че е настъпил отидих, макар и нищо да не сме поправили, а само сме започнали да разбираме новото състояние на света, говори не за пауза или прекратяване на бедствията, а за вече започващ следващ удар. Това говори за скорост на процеса. И затова втората вълна е недалече от нас.

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed