Когато егоизма е на свобода.

Въпрос: Как нашето растящо его е свързано с такива явления, които всеки ден виждаме по заглавията на вестниците: ” баща насилва своята дъщеря”, “учителка издевателства над своите ученици ” и т.н.?

Отговор: Във вестниците пишат само за една малка част от това, което произтича наистина и нещо премълчават. В течение на много години при мен на прием са идвали хора и с всяка година все по-открито са говорили за това, за което по-рано са предпочитали да мълчат. Те са ми разкривали такива свои вътрешни подбуди, желания и мисли, такива разстройства и отклонения, които преди никога не са се появявали в такива мащаби и качества.
И всичко това е нашето растящо егоистическо желание да се наслаждаваме! То ще се увеличава все повече и повече и тук нищо не можеш да направиш, ако не се заемеш с неговото поправяне.
Разкрива се цялата пълнота на това егоистическо желание, разделящо нас и Твореца. Това се нарича ожесточено изгнание, скрито (отделяне от духовното). Така ще бъде до тогава, докато не се превърнем в такива чудовища, че сами няма да можем да се понасяме.
Това зло е длъжно да се разкрие – или в постъпки, в действия, или само в осъзнаване на егоизма, във възпитание. Човекът може да поправи само това зло, което той открива и усеща в себе си като зло – в мярката на усещанията за зло към себе си. А след това ще бъде свободен да поправи злото, причинено на други.

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed