Закон за поръчителството – в замяна на фараона.

На тебе ти обясняват, че трябва да се съобразявашщ с другите. Но ти не си в състояние да се съобразяваш! Дори под смъртна заплаха? Аз съм съгласен да се съобразявам, но как? Нали това е против моята природа!
Ти в действителност искаш да мислиш за всички. Нали разкриващият се днес в света закон за всеобщата свързаност, необходимостта от взимно поръчителство гласи, че ти получавш храна само при условие, че всички станат поръчители един на друг – тогава цялата икономика и промишленост ще започнат да работят и да обезпечат всички нас с необходимото.
Днес нашето препитание зависи от взаимното поръчителство, когато мислиш за всички, а всички за тебе. Ти не искаш да обричаш на страдание и себе си и семейството си, ти си готов да се промениш, но как да стане това? Ти би искал да се съединиш с другите, но не си способен на това. Ти си създаден друг, егоист. Това се нарича «осъзнаване на злото».
Но именно в такова безизходно състояние ти започваш да разкриваш, че трябва да има сила, която ще те поправи – нужна ти е сила, която ще поправи твоята егоистична природа. Тази сила се нарича Творец – цялата Природа, която ти се разкрива – и това разкритие на цялото мироздание ще ти даде сили да бъдеш по високо и да управляваш егоизма си за благото на всички.

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed