Въпроси за пътя – 22

Въпрос: В статията от 11.02.2009 е казано, че „всички препятствия, които получавам и ще получавам трябва да се увеличават и аз съм длъжен да ги преодолявам, а не да ги отстранявам“. Какво означава това?

Отговор: Всички препятствия в живота ми се дават като учебни задачи и решавайки ги с намерение да постигна свойствата на Твореца, аз все повече се приближавам към Него. Ако човекът знаеше това и възприемаше именно така своя живот, той щеше да види в него уникална възможност и би излязъл от клетката на този свят в безкрайния свят…

Въпрос: По-нататък е казано: „Аз съм длъжен да взема получените от мен впечатления, тези решимот, да ги увелича с помощта на препятствията, по такъв начин да достигна планината Синай и да се издигам все по-високо и по-високо“. Обяснете как могат да се увеличат решимот и препятствията?

Отговор: Колкото по-високо се издигам в своето поправяне, толкова повече препятствия срещам. Предисловие към ТЕС. п.133:
„…Това прилича на царя, пожелал да събере от цялата страна най-преданите свои привърженици и да ги назначи на работа в своя дворец. Какво направил той: разпратил из страната открита заповед, за да може всеки от най-малкия до най-великия да дойде при него и да се занимава с вътрешните работи в двореца.
Но на входа на двореца и на всички пътища поставил многобройна стража от своите роби, заповядвайки им да заблуждават с хитрост всеки, който се приближи до двореца и да го отклоняват от пътя, водещ натам.
И разбира се всички жители на страната побягнали към двореца, но били отклонявани от хитростта на усърдните стражи. И много от тях преодолели тези стражи, включително до там, че успели да се приближат до входа на двореца. Но стражите на входа били най-усърдни.
И всеки, който се приближавал до входа, те отвличали и отклонявали с голямо усърдие, докато той не се върнел така, както е дошъл. И отново идвали и си отивали, и пак се укрепвали и отново идвали и си отивали.
Така се повтаряло няколко дни и години, докато не се уморили от своите опити. И само героите сред тях, чиято степен на търпение устояла, победили тези стражи и отваряйки входа, веднага се удостоили да видят лика на царя, който назначил всеки на подходящата за него длъжност.
И разбира се от този момент нататък те нямали повече работа с тези стражи, които ги отвличали и отклонявали, правейки горчив техния живот няколко дни или години, когато идвали до входа и си тръгвали отново. Защото се удостоили да работят и служат пред великолепието на светлината от лика на царя, вътре в неговия дворец“.

Въпрос: В продължение на едно денонощие изпитвам два подема и две падения, понякога и три. Издигам се от това, че придобивайки намерение се обръщам към първоизточника. Как ще се случва това по-нататък? Доколкото разбирам, времето между паденията все повече ще се съкращава. Наистина ли в идеалния случай тези състояния трябва да се случват всяка минута?

Отговор: Много по-често!

Въпрос: Вие казахте, че решимот се разкриват всяка секунда. Случва ли се разкриване на решимот по време на сън?

Отговор: Да.

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: