Защо е бил създаден този свят?

Въпрос: Витае ли в този свят безкрайна същност, разумна енергия, по-висше единно знание и духовна степен, като невидима прозрачна светлина, като пустота? И защо желае да се материализира в материята, в гордостта, в тълпата, в дома от камък?

 Отговор: Тази Същност желае от Своята противоположност да прояви Себе си в човека и по такъв начин да го издигне до подобие на Себе си.

Въпрос от английския блог: Има ли някаква аналогия, чрез която може да бъде обяснено възникването на решимот и тяхното действие?

Отговор: Ние (във вид на изходно желание, наричано „души“) слизаме от света на безкрайността, от нашето изходно състояние на „отдаване и любов“, падайки по 125 степени в ненавист и егоизъм. Всички 125 степени на падението оставят в нас своя запис (рошем, решимо – на иврит). Сега ние сме длъжни по обратен ред сами да реализираме – да пожелаем да се върнем (да се издигнем) по 125-те степени на поправянето, в онова по-висше състояние на „отдаване и любов“. Всеки път светлината на по-висшата степен свети върху нашето желание на по-низшата степен, издига се към нея, във вид на обкръжаваща светлина (Ор Макиф, ОМ), поправя това желание от „заради себе си“ на „заради другите“, и по такъв начин ние влизаме в неговата степен.

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: