Да бъдеш гер – е почтено!

Въпрос от английския блог: Защо твърдите, че раби Акива не е бил евреин? Вие обърквате всички! Той е бил 100%-ов евреин! А ако утре започнат да говорят, че Рав Ашлаг не е бил евреин?!

Отговор: Първо, това изобщо няма значение отнoсно Тора. Та нали ние всички сме пришълци от Вавилон. Започнахме да се наричаме по друг начин, тъй като се отличаваме от останалите хора по това, че в своя живот се ръководим от закона „Възлюби ближния, както себе си“. Това което днес вече се изисква от цялото човечество, включително и от нас, които сме отпаднали от съблюдаването на този принцип.

За произхода на великия Раби Акива съм слушал от моя Учител. Направете си труда да влезете в google.com, напишете думите „Акива е гер“ – и прочетете. Проверете, уважаеми, Вашите знания. И не трябва да се възмущавате толкова: да бъдеш гер е почтено! Това говори за поправянето на човека. Дай Боже всеки от нас да бъде гер по определението на Тора! В Тора десетки пъти е казано: „Възлюби гера“.

Въпрос от английския блог: Четейки „Последното поколение“, аз се натъкнах на цитати за „евреи“ и „неевреи“. Генетично аз не се отнасям към евреите и затова се чувствам като нямащ право да се занимавам с Кабала. Но от статията разбрах, че терминът „евреин“ се отнася за хората с точка в сърцето. При все това ми се струва, че смисълът на този термин се променя взависимост от контекста: на някои места той се отнася до националността, а на други – към духовното понятие. Как правилно да тълкувам двата термина?

Отговор: Няма такава националност и такъв народ „евреи“! Та нали той се е появил от учениците на Авраам според техния духовен признак. Съгласно Кабала има 70 духовни корена на народите на света, но не и отделен духовен корен на народа на Изра-Ел! Защото като тях може да стане всеки, стремящ се към Твореца.
В наши дни:
• Генетичният евреин е задължен да изучава и разпространява Кабала (виж Предисловие към книгата Зоар, п. 70).
• Духовен евреин (изра-ел) – означава всеки човек стремящ се към разкриване на Твореца.

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: