Висшият винаги е прав

Въпрос от английския блог: Обръщам внимание на това, че вие не отговаряте конкретно на въпросите, а се базирате върху статии на Рав Ашлаг. Дори Рав Ашлаг да се явява автор на различни коментарии, това не означава, че във всичко е прав. Човек трябва да има свой поглед върху нещата, за да разбере, кое е правилно и кое не е. Голяма грешка е да следваш някого сляпо .

Отговор: Аз станах кабалист, т.е. усещам и разбирам висшия свят, благодарение на своя Учител. Дори разбирам, колко по-високо е той от мене. Погледнете, как децата копират възрастните като образец на подражание – по-такъв начин те растат. Това е закон на природата. Ако се намирате с вашите свойства, чувства и разум на по низше стъпало, вие именно от тях се ръководите и не можете да оправдаете висшата степен, тъй като само сляпо я следвате. (Ако младостта знаеше и ако старостта можеше).
Висшата степен по-стълбата на световете винаги е абсолютно права относно по-низшата степен. Дори по-низшия да не разбира това. Дори по-низшия явно да вижда, че висшия греши, а той е прав – нека да знае, че това му се вижда така от неговата степен на развитие и минавайки на по-горна степен разбира, че грешката все пак е негова! И само с такова отношение към по-висшия, ще го приеме като безпорен авторитет, с вяра към висшето знание, може да се издигне до него и само тогава да разбере, колко е бил той прав, защото всяка степен на израстване, по-своите свойства, по закона на отрицанието е обратна на висшата (малхут на висшата става кетер на низшата).

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: