Традициите и изправянето на душата

Въпрос от английският блог: Такива велики кабалисти като рав Ашлаг, Моше Кордоверо и други – те не са ли били религиозни? И защо вие носите кипа?!

 

Отговор: Има религия, има и традиция, култура на народа. Баал Сулам нарича с думата религия само Кабалата, отнасяща се към всичко, а това, което е прието в нашият свят да се нарича “религия” – той нарича традиции, етика (мусар). Виж статията “Същност и цел на религията”.

Затова, пише Баал Сулам, дори когато светът вече е напълно изправен, когато на всички ще им бъде разкрито всичко и няма да има място за вяра, защото както е казано “Всички ще ме знаят от малки до велики”, традициите ще си останат, защото това е културата на народите. А аз, понеже вече живея в такова бъдеще, уважавам традициите на своя народ, неговите празници и обичаи. Затова нося кипа и изпълнявам обредите. А след общото изправяне на всички души в тяхната земна телесна обвивка, всички души се съединяват в една обща душа наречена Адам на нивото на света на безкрайността. При това се изправя също и тази част, която ни дава усещането за този свят и затова усещането на материалното изчезва и от там нататък продължаваме да съществуваме само във вида на единната душа “Адам”.

 

Въпрос: Защо има духовни действия, които трябв да се изпълняват в земното (като маасер, учене, разпространение, група) и действия, които не е необходимо да се изпълняват в материалното (като например слагането на Тфилин)?

 

Отговор: Защото тези действия (маасер, учене, разпространение, група) – те са реални, а останалите (на вашето ниво) – засега все още сa ирационални, понеже все още не притежавате екран, за да можете да ги изпълнявате.Всяко действие се реализира на своето ниво и по-високо. Това се отнася за действията, които имат следствие в нашия или висшият свят. Традициите трябва да съблюдават тези, които принадлежат към тях по рождение. Това е тяхната култура. За желаещите да се въздигат духовно от народите по света (неевреите) няма необходимост да изпълняват земните обичаи, които са предписани на евреите. А когато вие постепенно започнете да придобивате екран, тогава ще можете да работите с тях – именно това се нарича изпълнение на 613-те заповеди (изправяне на намерението относно 613-те желания на душата, от “за себе си” на “за Твореца”) в тяхното изправяне (тариаг ейтин) и техните 613 напълнения (тариаг пкудин) – вие сами ще започнете да ги изпълнявате, както е написано “Душата на човек го учи”. 

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed