Истината ще се разкрие

Въпрос: Имам приятел, който започна да учи Кабала в Б. Б., но остави заниманията, защото Вие сте измамник (така твърди той, в крайна сметка). Аз лично съм слушал много пъти, че говорите за едно и също противоположни неща. След като мина известно време осъзнах, че не съм Ви разбрал правилно или че Вие просто сте говорили много сбито. Но съществуват много теми, по отношение на които и до сега не е ясна Вашата позиция. Понякога се казва едно, след това Вие противоречите на себе си така, че се създава такова положение, при което на моя приятел, който се интересува от Кабала и разбира, че в нея има много истини, му е трудно с Вас. Не знам какво да му кажа… Ще се радвам да получа Вашия отговор.

Отговор: Не оправдавам себе си. Прослушайте обясненията на моя учител Рабаш (в Интернет са качени записи на всички негови уроци) и проверете – а как разбирате него? Не слушайте мен, а четете оригиналните статии на Баал Сулам, по които учим, и вместо моето обяснение – разберете сами. Трябва да избираме учителя според своя характер, цел и пр., както е казано: „Да се учи човек на това място, където де радва неговото сърце”.
Защо са възможни различни места за обучение? Защото, докато желанието на човека към висшата цел още не е оформено в него, той усеща привличане към тази цел под различни форми: отделяне от света, религии, „духовни” практики, диети, предзнаменования. Не трябва да му се пречи в това – той сам трябва да премине през търсенето на истината. Възможно е Вашият приятел все още да се намира в този стадий на търсене. Например, част от преминаващите през мен, след това отиват в религията.
Аз обяснявам и изразявам това, което се усеща и осъзнава (със сърцето и разума) според своите знания, постижения и способности. Вашите обвинения са искрени, те трябва да възникват в ученика според степента, в която изучава Кабала, защото в нея всичко е построено върху съвместяването на несъвместимите – егоизма и Твореца. Може би просто трябва още да се ориентирате, възможно е да търсите друго място. Истината ще се разкрие.

Въпрос от английския блог: Как да се убедя, че Кабала, която изучаваме ние е истинската Кабала? Как начинаещите могат да разберат, че това е истинска наука, а не мистика? Как този, който все още не се намира в постижение, може да бъде сигурен, че е на правилния път?

Отговор: Не трябва да се вярва на никого! Който и каквото да казва, възможно е да е лъжец. А колкото е по-красноречив и убедителен – може да е и още по-голям лъжец (актьор). Както е възможно и добър и честен човек да говори убедително и от цялото си сърце, но самият той да греши. Така че, на кого може да се вярва? На никого! Нашият свят е специално устроен така, че човек сам да формира себе си, търсенето на истината. Това става именно чрез съмненията и без каквито и да било основания, вяра, надежда от когото и да е, сякаш стоейки над пропаст, без да знае как да направи следващата крачка. Защото Вие, сам трябва да намерите истината. А ако повярвате на някого, значи няма да се реализирате, а ще си останете марионетка. Отсъствието на увереност, на пълно объркване, ще принуди дори Вашият егоизъм да се обърне към Твореца. Ето така той ни примамва към Себе си!

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed