Кризата ще раздвижи конфликта между половете

Въпрос от английския блог: До този момент остава неразрешен въпросът за отношението между мъжа и жената, възникващите конфликти между които се явяват мини-модели на всички земни взаимоотношения. Докато ние не ги разрешим, няма да можем да уредим и отношенията в обществото. В съвременния свят жената се стреми към равенство с мъжа, желае да играе в глобални мъжки игри, а в същото време когато е длъжна да бъде пазителка на семейното огнище. Без това няма да има хармония в света. Каква трябва да бъде бъдещата целенасочена система на поведение в отношенията между мъжа и жената? Ние всички виждаме госпожа Обама, госпожа Клинтън, но никой не е виждал госпожа Лайтман!

Отговор: Конфликта между половете е изкуствен. Кризата ще го раздвижи и ще върне всички към техните природни роли – само в естественото наше амплоа ние ще намерим комфортно за нас съществуване. Г-жа Лайтман отдаде много сърдечни и физически сили от своето време, грижейки се за семейството на моя Учител, помагаше ми във всичко по моя път. И сега ме поддържа! Но „кол квода бат мелех пнима“ (величието на жената е в нейната скромност) – тя не се стреми към реклама и известност, не желае да забавлява публиката, тя си има деца и внуци, които напълно я удовлетворяват!

Въпрос: Това са ваши думи от една беседа за мъжа и жената: „Накратко казано, ако искаме да имаме мъж, женахубаво, щастливо, успешно семейство с хубави деца, трябва да поправим своята вътрешна част – тогава това ще се разпространи и навън“. Защо докато не сме се поправили, трябва да се женим, защо да раждаме уроди?

Отговор: За да е така, какво да поправяме! По традиция в сватбения обред се чупят чиния и чаша-това е намек,че ние започваме своя път разбити и непоправени, а трябва именно заедно да поправят в брака (зивут), съединението между мъжа и жената, по такъв начин, че между тях да се появи Твореца (Иш ве Иша ве Шхина бейнехем).

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: