Егоизмът и неговото поправяне

Въпрос: Почти всеки ден четем съобщения от различни страни за това, че родители убиват децата си, деца – родителите си, жени – мъжете си, а мъже – жените си, внуци – бабите си и т. н… Що за явление е това? Възможно ли е по този начин да се проявява глобалната криза?

Отговор: Проявява се последният стадий на егоизма в неговата начална степен. Пророците са казали, че ще дойде време, когато „милосърдните майки ще варят и ядат своите деца…“ – ако ние, както ни предупреждават те, позволим на тези времена да дойдат и не ги преминем в светлината на Кабала, поправяйки егоизма.

Въпрос: В крайна сметка, Творецът ни принуждава да се развиваме с помощта на страданията. Тоест човекът се развива не по своя воля, а от необходимост. Но нали замисълът на Твореца е да създаде равен на себе си партньор?

Отговор: Пред вас се намира целият период на свобода на волята – на свободното развитие. Но до него могат да ви доведат само страданията. Иначе вашият егоизъм ще ви тласка към всичко друго, само не и към духовно развитие. През цялото изминало до сега време, ние сме се развивали само чрез развитието на егоизма в нас, а днес ви се дава възможност да го направите под въздействието на светлината. Ето, че се появи и свободата да избирате как да се развивате.

Въпрос: „Искам да бъда добър с теб, за да бъдеш и ти добър с мен“ – от книгата „Богоизбраност“, (Том I, стр. 324). Нима това не е егоистично намерение? Или е поправен егоизъм?

Отговор: Това е поправен егоизъм, а намерението не винаги може да бъде разбрано, тъй като чрез думите се предава само желанието… С други думи: Аз моля, искам от теб своето поправяне и съм готов на всичко… Какво означава „добър“ – свойството отдаване и любов.

Въпрос: Днес всеки от нас се чувства като индивидуалист (егоистично). Какво ще чувства всеки от нас след поправянето – общото Кли като самия себе си?

Отговор: Несъмнено, защото такива сме създадени, като части на едно цяло и сме длъжни да чувстваме не себе си, а целия организъм. В усещането в себе си – нашият свят, в усещането извън себе си – висшият свят.

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: