Връзката се определя от подобието

Въпрос: Какво трябва да бъде отношението ни към приятел, напуснал групата и изучаването на Кабала?

 

Отговор: Приятел на иврит е “ хавер “, от думата “хибур“ – връзка. Връзката съществува само в резултат на подобието на свойствата, действията, целите. Бил е като всеки от нас, но с напускането ни вече не е, станал е различен от нас – значи той вече не ни е приятел, защото нямаме връзка. По такъв начин той изчезва от моята памет. Дори и да съм бил силно привързан към него. В духовното времето не съществува, всичко се определя само от състоянието, т.е. духовното състояние е мярка за подобието.

  

Въпрос: В последно време се сблъскваме със ситуация, при която наши приятели се откъсват от обучението. Как да се отнасяме към тях? Аз не желая да прекъсвам контактите си с тях, но като че ли не трябва да го правя ? На какви мероприятия те не бива да присъстват?

 

Отговор: Трябва да направим така, че всички откъснали се от групата да получат възможност за връзка с нея, да се върнат обратно, освен онези, които носят вреда. Случва се човек да поизостане по пътя, да прекрати участието си в  общото групово движение, а след това отново се пробужда желанието му за постигането на целта в живота и се включва в групата. Ние се разрастваме и затова не бива да поставяме твърди условия. Освен при вземането на решения, такива колебаещи се хора могат да участват във всякакви дейности. Подобна е ситуацията при ръководителя на руския отдел за разпространение Санилевич.

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: