И отново Маркс и комунизма…

Съобщение: Световната икономическа криза, която предизвика банкрути и масови уволнения, възроди в Европа интереса към идеите на Карл Маркс. Книгоиздатели от Берлин казват, че трудът на основоположника на научния комунизъм „Капиталът” буквално се разграбва от книжните рафтове. Наскоро бе забелязан да чете томче на Маркс президента на Франция Никола Саркози, похвално за книгата се отзова и министъра на финансите на Германия Пеер Штейнбрюк, и дори римския Папа я похвали за „дълбокия анализ”. Колкото повече продължава икономическата криза, толкова повече хората ги обхваща недоумението: защо това се случи с мен?

Отговор: Нека да се надяваме, че по такъв начин хората ще стигнат по-бързо и до идеите на Кабала. Всеобщото равенство, на всекиго да се полага според необходимите му потребности, от всекиго да се изисква според неговите природни способности, поръчителство, братство – всичко това е хубаво… но само в качеството на средство, а не на цел. Средствата са за достигане на подобие с Твореца, сближаване и сливане с Него, иначе тези идеи при тяхното обикновено използване отново ще завършат с терор и световна война.
Причината за неуспеха при претворяване на комунистическите идеи в живота, се корени в това, че теоретически всичко е красиво и вярно, но не е възможно да се измени егоистичната природа на човека в алтруистична (виж Вестник „Аума”). Това „ще препъне” цялото човечество. Кризите и глобализацията ще ни разкрият, че всички сме твърдо взаимосвързани, което означава, че сме задължени да съблюдаваме закона „Възлюби ближния си както самия себе си”. Но нашата природата не ни го позволява. Ние сме готови да се унищожим един друг и целият свят, но не и да бъдем в състояние на взаимна поддръжка (виж статията „Поръчителство”).
Затова само методиката Кабала за изправяне на човешката природа от егоизъм в алтруизъм, привличаща върху човек Висшата Светлина, която ни е създала, и която е в състояние да ни измени, ще ни помогне да оцелеем.
Кабала ще промени човека, както това се вижда на практика и ще може да ни приведе към изпълнение на закона за братското общежитие в глобалната затворена система на човечеството.
Затова, интереса към Маркс е естествен, но неговата теория е неизпълнима на практика – тук се изисква Висша Сила за изправяне на човека, която само Кабала може да ни осигури. Нека се надяваме, че хората бързо ще осъзнаят това и ще пожелаят да го реализират по пътя на доброто, а не причинявайки си още много страдания.

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed