Глобалният бизнес-модел

Английският премиер Гордън Браун, в реч пред конференцията на Лейбъристката партия, описа точно сегашното положение в света – „ колапсът на банките, проблемите с кредитите и цените на петрола, възходът на Азия – сега никой не може да се съмнява, че живеем в различен свят и че сега е Глобалната ера”. Тя изисква да се пригоди нов (глобален) бизнес-модел. Ето с две думи този модел – Ако аз и вие искаме да правим бизнес, трябва да вземем под внимание интересите на всяка страна, на която той може да повлияе – полезните изкопаеми, животните и хората.

 

Г-н Браун бе прав, заявявайки че „не сме виждали нищо толкова сериозно от времето на Индустриалната революция”. На практика промените, които сега преживяваме, ще принизят дори нея. Те „топят” финансите ни, но всъщност измененията са в съзнанието ни.

 

До сегашния момент, когато двама души или компании правеха бизнес когато и да се срещаха – в социален или професионален план – те вземаха предвид само собствените си интереси. Ако онова, което другата страна ми предлага си струва, аз го приемам. Няма да се замислям за нейните интереси. Бих приел, ако партньорът ми намира сделката за изгодна, иначе бих се отказал.

 

Но в Глобалната ера това не работи. Ето един пример какво се случва, когато си част от глобализирания свят, а не се замисляш за другите – публикуван в статия на Чарлз Дахиг и Картър Дохърти в „Ню Йорк Таймс” от 01.11.2008 г. Авторите обясняват как стремежът на учителите от Уисконсин да подобрят пенсиите си се съчетава с желанието на ръководителите на Ню Йоркското метро да подобрят финансовите си източници и принуждава германските власти да се намесят с много милиарди, за да спасят положението, предотвратявайки верижната реакция, която би могла да „замрази” Германската икономическа система. „ Самата история всъщност е много по-сложна, но изяснява проблема доста добре. Не можем повече да си позволим да мислим само за себе си. Ако продължим да го правим, провалът е сигурен, а Обама трябва да вземе предвид това, когато изгражда финансовата си стратегия.

 

Можем да разсъждаваме за това по този начин – ако си едноклетъчен организъм, като амебите, не се нуждаеш да мислиш за никого и нищо друго. Можеш да се фокусираш върху собствените си нужди. Но ако си част от многоклетъчен организъм, просто няма как да си позволиш да се грижиш само за себе си. Гостоприемникът ти доставя жизнено необходимото – кислород и хранителни вещества, а ти изпълняваш в негова полза функциите, за които си предназначен. Ако не го правиш, незабавно ще бъдеш счетен за чуждо тяло и ще бъдеш унищожен, без да ти се дава право на размисъл.

 

Назовавайки времето, в което живеем „Глобална ера”, е равносилно да заявим – „Ние сме един организъм”, с всички последици от това. Който не се подчинява на правилата на Глобализацията, ще бъде наказан. И не от Хагския трибунал, а като се провали в целите, които желае да постигне и поеме последствията от този неуспех. Вижте за пример „Леман Брадърс”, „Ей Ай, Джи”, Исландия, руската рубла и някои от ръководителите на метрото в Ню Йорк.

 

Гордън Браун не е първият, който потвърждава старта на Глобалната ера. Важно е обаче политици и други влиятелни личности да започнат да го правят открито. Това ще ускори необходимата промяна в мисленето и с новоизбрания си президент САЩ са в уникалната позиция успешно да поведат процеса.

 

Г-20 действа правилно, заемайки се с опита за преодоляване на кризата чрез сътрудничество. Но няма да успее, ако не разпознае в това необходимостта от нов бизнес-модел, или дори – на нов модел на мислене. Защото в края на краищата, не финансовата система е болна, а цялото човечество. Егоизмът и желанието да накърниш другите, вместо да ги подкрепяш и да им позволиш да израснат за благото на всички е болестта, от която страда всеки от нас.

 

Затова приемането на общия интерес пред личния, трябва да бъде нашият фокус – то буквално е нашето спасително въже. Развиването на глобално съзнание не е някакъв модерен израз за пропагандиране на любов към дърветата. Това означава, че аз, ти, той, тя – всички ние трябва съзнателно да се грижим за благополучието на всеки от нас, на всяка личност и всяко нещо – докато работим и дори докато сме заети с ежедневието си, без значение дали почистваме пода с прахосмукачката, пазаруваме или пием кафе с приятели.

 

С други думи, глобалният модел не е нов начин за манипулиране на финансите, за да извлечем по-голяма печалба от тях. Той е начин на мислене, нов поглед върху света, който може да произведе положителни резултати в ерата на Глобализацията. Нищо друго освен преместването на нашия фокус от личното към колективното не бива да се променя. Не брокерите причиниха рухването на „Леман Брадърс” и не това доведе до провала на „Ей Ай Джи”, а ненаситната алчност за печалба за сметка на останалите. Ако ние променим тази алчност в ненаситен стремеж да подкрепяме другите и ако го направим заедно, нашето бъдеще е с гарантиран успех.

 

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: