Свобода на волята и обкръжението

Мисли: В нашия свят няма свобода на волята, тъй като ние сме ограничени в рамка под въздействието на обкръжаващата ни среда. Свободата на волята се свежда само до избора на обкръжението. Човек е длъжен да осъзнае себе си като жалък егоист – даже не просто егоист, а най-лошият от всички, живущи на тази прекрасна планета. Невъзможно е да се оцени степента на егоизма без помощта на „ор макиф„, който ни спохожда по време на занятията по Кабала. Когато човек, най накрая, почувства себе си ощетено творение, то в резултат на усилия и молитви ще получи милостта на Твореца, ще се освободи от своята отвратителна природа и стане едно цяло с Него.

Въпрос: Вземайки под внимание факта, че свободата на волята не съществува, как може да видиш, че ти си най -лошия на света? Разбира се, може да осъзнаеш неравенството с Твореца, но, как и защо е необходимо да разбереш, че ти самия си най-лошия от всички? Нима не е достатъчно, просто да осъзнаеш, че ти си такъв егоист, каквито са и останалите. Защо най-лош? И как въобще може да повярваш, че ти си най-лошия, ако свободата на волята не съществува?

Отговор: Само ново, духовно обкръжение ще ви даде увереност и сили да призовете светлината на промяната, в която ще откриетее себе си, като единственото зло, вредящо на всички, егоиста. Но това не ще предизвика депресия, а ще ви подтикне да търсите светлината на промяната, да предизвикате искане към Твореца. Ако обкръжението не ви даде сила и вярна цел, то откривайки своите егоистични свойства, като зло, – вие ще изпаднете в депресия и отчаяние.

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: