Човек сам намира учителя си

Въпрос: Вие пишете: „Откъде е известно, че съществува само един истински източник на Кабала? – Не могат да бъдат няколко поради това, че Творецът е единствен.“ Аз нямам особени въпроси по отношение на Берг и неговите шамански бизнес-концепции за продаване на духовността под формата на червени конци, камеи и четене на заклинания-благословии – напълно съм съгласен с Вас. Но що се касае до един, цялостен и единствен източник на Кабала – не го разбирам! Та нали още от времената на Втория Храм е имало хиляди кабалисти и всеки по свой начин (изхождайки от свойствата на собствената си душа), е преподавал на учениците си как да достигнат до Единствения Творец. Учениците имали ли са избор? Вие не веднъж сте казвали, че до 19-ти век по-голямата част от Учителите са били баалей-асага (постигнали вече духовното), съответно човек не е ли имал един вид право на избор?

Сега се декларира: единственият, правилният е само Вашия път. Толкова ли е голяма липсата на кабалисти в света, че няма вече нито един а.) кабалист, б.) известен, на когото Вие – кабалистът да изпратите с чисто сърце някой потенциален ученик, ако той се намира на етапа на откриване на Учител? И как да се тълкува казаното: „има много пътища водещи към Твореца“?

Отговор: В процеса на изучаването на Кабала често възникват съмнения за верността на пътя, защото пътят е скрит, целта е скрита, по този път има много падения и само понякога яснота. Въпреки нарастването на егоизма, тук вие вървите срещу себе си и затова възниква въпроса: „Наистина ли колкото е по-зле, толкова по-добре? „Когато аз попитах Рабаш, как мога да бъда сигурен, че той е моят Учител, той ми отговори: „Ти сам трябва да провериш това!“. Наистина, Баал аСулам пише в „При Хахам (Плодове на Мъдростта). Писма“, че не вижда кабалисти в неговото поколение. Аз също не виждам, освен себе си и моите ученици. Човек сам намира Учителя си. Аз нямам списък с адресите на „учители-кабалисти“, но вие много лесно можете да ги намерите, използвайки интернет-търсачките и т.н.

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: