Пътеводител за кризата

Въпрос: Всички казват, че САЩ са предизвикали кризата, а Вие твърдите, че кризата е системна, защото сме навлезли в системата на глобалната връзка. Кой е прав?

Отговор: И двете мнения са верни, доколкото САЩ като най-развита страна в света, първа изпита ударите на кризата (глобална, а не национална), а останалите страни ще усетят нейното въздействие след известно време (до Израел например, тя още не е стигнала). Ето защо обвиненията срещу американците са напразни – именно благодарение на тяхната икономика процъфтяват Европа, Китай, Япония, Емиратствата, а и Русия – защото тя купува всичко. А сега ще престане да купува и всички ще разберат колко добре са си живели преди. Вие сам ще можете да си отговорите на много въпроси, ако приемате всичко, което се случва като процеси в един цялостен организъм.

Въпрос: А защо тази криза започна от банковата система?

Отговор: Затова, защото банките са основата на цялата американска икономика, пример за свободния пазар. А сега ги изкупува държавата. Свободният пазар се ограничава, както е в Европа. Но именно парите, богатството – еквивалента на земното удовлетворение, това , което „свързва“ хората помежду им, ни позволява бързо да осъзнаем общата основа на кризата – егоистичните отношения между хората – и необходимостта , заради оцеляването ни да ги променим към отношения на взаимна загриженост.

Въпрос: Но тази загриженост за останалите ще бъде фалшива, егоистична, както сега работодателят се е „загрижил“ за здравето на работника!

Отговор: Системата на абсолютната взаимовръзка между всички по света, хора и предприятия, се проявява толкова бързо, че скоро всеки от нас ще усети съвсем осезаемо и пряко колебанията в отношенията помежду ни – първо междудържавните , а след това и личните. Този анализ на зависимостта на успеха и безопасността от взаимните отношения, не външните, а вътрешните, усещани в сърцето, ще ни принуди да търсим начин за превръщане на омразата в любов.

Въпрос: Кой ще преживее по-лесно този период?

Отговор: Онзи, който е по-слабо свързан с целия свят. Както в организма, боли те крак, ръка, стомах, но болката се усеща в главата. Поради това, страните ще се опитат да се разграничат от глобализацията. Но това няма да им помогне, защото в такъв случай ще престанат да се развиват. Без цялостно общуване, обмен, тяхното развитие ще се върне в ерата на феодализма. Всички инстинктивно ще се опитат да се върнат назад, но по този начин само ще се забавят и ще получат още по-големи удари – както с погрешното лечение на дадена болест, лекуват те неправилно или пък вместо лекарства ти дават успокоителни, а нали човешкото общество е един жив организъм.

Въпрос: Коя ще бъде световната валута ?
Отговор: Светът след кризата ще бъде радикално нов, но САЩ са натрупали научно – технически потенциал, промишлена база, която не може да се сравни с нищо друго – те ще останат първа световна сила, най-голямата икономика в света. И макар засегнати в най-голям мащаб (относително, статистически), на практика ще просъществуват, всичко освен американският high-tech ще се срине. Америка отново ще започне реално производство, ще се завърне в страната от чужбина и Китай . От това Китай и останалите големи страни ще бъдат силно засегнати.

Въпрос: Защо всички толкова се страхуват от кризата, а аз не изпитвам никакъв страх?
Отговор: Всички досегашни кризи са били различни , разбираеми, локални, а тази – глобална, засягаща целия свят. Тя не прилича на нито една от предходните, няма известна рецепта за нейното отстраняване. Опитват се да правят същото, каквото са правили и при предишните кризи (да помагат на банките), но нищо няма да помогне, ситуацията ще ни принуди да открием истинската причина – егоистичните отношения между частите вътре в една затворена система, води до разпад на системата. Въпреки напразните опити да обясним истинската причина за кризата, не трябва да се отчайваме, а да изпълним своите задължения – ние можем само да ускорим разбирането на света, чрез причините и методиката на поправяне. Изисква се търпение, докато страданията, опита и неуспехите, не ни научат и принудят да се вслушваме в себе си.

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: