Мъжът жената и Божественото присъствие между тях

Въпрос: Възможно ли е съпругата на човек, изучаващ Кабала да му бъде също и приятелка? Възможно ли е заедно с нея да постигне целта на творението? Ако не, какъв е смисъла на израза „Мъж, жена и Божественото присъствие между тях“?

Отговор: Може! „Мъж, жена и Божественото присъствие“ – истинският смисъл на този израз е, че желанията на душата (жената), екрана и отразената светлина (мъжът), съставят съсъд, условие за обединение с Висшата сила. Светлината се поражда от тяхното свързване (съсъд + екран = съсъд), съединение, в което се намира Твореца. В нашия свят, когато мъжът изучава Кабала, дори и не по свое желание предоставя на жена си духовна подкрепа, даже и тя самата да не се занимава с Кабала. Ако тя желае, той е длъжен да учи заедно с нея и така напредват заедно. Рабаш е съветвал учениците си да четат на жените си статиите му.

Въпрос: Дали мъжа, чрез поправяне и постигане на духовното, може да се научи да бъде наистина верен на жена си?

Отговор: Кабала не си поставя това за цел. Но постепенно, чрез поправянето, той се променя.

Въпрос: Рав, аз съм вече три години без приятелка. Дори и да срещам някоя, не върви, защото съм прекалено концентриран в света на Кабала. Какво иска да ми каже Твореца с това?

Отговор: Да намериш приятелка, означава да намериш някоя, която ти подхожда. Тоест концентрирана също в духовния живот и духовната цел.

Въпрос: Вие казвате, че за да може изучаването на Кабала да бъде ефективно, мъжът задължително трябва да е женен. Какво мога да направя, ако физически не съм способен да създам семейство, защото съм роден с недостатък?

Отговор: Тогава си освободен от това условие, ако недостатъка не ти позволява да построиш общ дом. Но не мога да си представя състояние, в което е невъзможно да създадеш семейство.

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed