Духовността се постига вътре в нас

Въпрос: Напълно съм убеден от начина, по който науката Кабала обяснява всичко: творение, живот и краят на всичко това. Имам вътрешното усещане, че се нуждая от нещо конкретно, което бих могъл да почуствам чрез петте си сетива като някакъв знак, символ или чудо. Въпреки това разбирам, че науката Кабала не „работи“ по такъв начин и чуствам, че това мое желание е унижаващо, от невежество, и аз не трябва да се занимавам с него. Какво бихте ми препоръчали във връзка с тези мои мисли и желания?

Отговор: Ти ще се отдалечиш от това желание все повече и повече, защото ще разбереш, че духовността се постига по друг начин – тя е вътре в теб. Дори материалното чустваш само вътре в себе си, защото извън теб не съществува нищо. Ще започнеш да усещаш всичко това неусетно, успоредно с появяването на земните ни усещания, души и Твореца в нас. Не трябва да се насилваме за нищо освен свързване с Група. Само чрез нея ще успеем да привлечем Висшата светлина, която ще ни промени и преобърне на такива, каквито би трябвало да бъдем.

Въпрос: Когато казваме „шестото чуство“, имаме ли предвид допълнителното, шесто сетиво, което се появява след петото или става дума за сетива, които са успоредни на настоящите ни?

Отговор: Разбира се, че не става дума за още някакво си сетиво, въпреки че за да не плаша някои мои ученици, това е обяснението, което им давам. „Шестото чуство“ е ново възприемане, построено от пет части (от „кетер“ до „малхут“ с отразена светлина). Тя се нарича „душа“, подобна на Твореца, на отдаването, на отразената светлина. Когато ни се отдава възможноста да почустваме същността на „Отразената светлина“ и на отдаването, човек започва да усеща отношенията и връзките между силите, предметите и действията и чрез петте си телесни сетива. Въпреки че винаги има възможността да „слезе“ до обикновеното възприемане, да се „въплати“ в обикновения човек, за да го разбере.

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: