Как да не се превърнем в заложници на банките

Острата криза в световните финансови пазари порази дори най-видните икономисти. Обявата за банкрут на инвестиционният гигант „Lehman Brothers” и заплахата за разоряването на най-голямата застрахователна компания „AIG” предизвикаха сриване на световния фондови пазар. И сега неволно се питаме: а как тази криза ще се отрази на нас?

Интересно е, че въпреки на силното влияние на парите върху живота ни, малко се замисляме наистина какво е тяхното влияние върху поведението ни. Изследването на американските психолози Бурроугс и Риндфлейш от 2002 г. показа, че хората с висок индекс на ориентация към материалните ценности са по-нещастни.

Но както и да се отнасяме към парите, те не оставят никого равнодушен. Дори само споменаването им, отбелязва психологът Вохс, веднага поражда изменение в състоянието ни. Има не малко примери за самоубийства на почвата на загуба на пари. Така например, 16 годишен южнокорейски юноша е завършил живота си със самоубийство, след като е получил сметка от 4000$ за своя GSM телефон.

Парите – еквивалент на усилия и удоволствия

В течение на развитието си човечеството е започнало да използва парите като един вид еквивалент за усилията и удоволствията. Но всеки човек има своя скала за ценности. За един удоволствието се състои да отиде на концерт, за друг – да пътешества, а за трети – да си хапне добре. Затова парите са станали необходими в качество на общ знаменател. И сега използвайки ги, ние просто сменяме едно удоволствие с друго – това, в което намираме по-голямо наслаждение.

Някои не жалеят месечната си заплата, за да отидат някъде в отпуска за една седмица и да видят красиви места и да се полюбуват на природата. Ако обичаме това, то понякога си позволяваме такова удоволствие. За други, след като са спечелили пари, е по-важно да си купят нова кола, а трети предпочитат добре да си прекарат в ресторант заедно с приятели.

Само така ни се струва, че съседът ни хвърля на вятъра по ресторантите месечната си заплата. Той не я хвърля! За него това е удоволствие: от една страна, да докаже на самият себе си, че го уважават, а от друга страна, той действително обича така да прекара с приятелите си. За него, всичко това струва повече, отколкото парите, които той би могъл да похарчи за театър или кино. Така всеки един от нас постоянно избира възможно най-голямото удоволствие.

Общият знаменател

Струва ни се, че ако се отменят парите, тогава обществото просто ще се разпадне. Без тях не е възможно да си представим социума. Но дотолкова ли са важни те, както сме свикнали да мислим? Може би, уважението към парите просто ни е било внушено от обществото?

Преди около 200 години, човечеството престана да се съгласява с властта на златните телци и започнаха революции, търсене на равноправие и еманципация. Човечеството е искало да намери нов еквивалент, който би могъл да реши проблема с поробването и неравенството.

Всеки в степента на естествените си способности се е стремил да манипулира останалите. И ако на един е роден с енергия и остър ум – той за по-малко време е печелил повече, и в края на краищата ставал собственик на предприятието. А по-неспособният от рождение, му се налагало да работи за него, продавайки своето време и труд.

Както знаем от историята, всички опити каквото и да се измени са завършили плачевно. И ние до днешен ден търсим равноправието – това истинско равноправие, което може да обезпечи разкриване и реализация на всички вътрешни възможности на всеки човек.

Законът на интегралното взаимодействие

Всички части на природата работят за благото на общия организъм. И само човека използва своето развитие за своя вреда. Но принципа за интегралното взаимодействие, действащ в природата, може да се развие и в обществото.

Ако някога обществото намери друг еквивалент, тогава златният телец ще загуби своята роля в живота ни. Ще престанем с завист да гледаме на тези, които имат повече пари. И кабала твърди, че даже днес можем да се издигнем да съвършено друго ниво на съществуване, когато човек получава непрекъснато наслаждение в милиарди пъти по-голямо, от колкото всичко което могат да му донесат парите.

Можем да превърнем живота си в истински богат. Но само при едно условие – ние сме длъжни да поискаме да станем такива, както е и Висшата, интегралната сила на природата и да действаме съгласно нейните закони.




Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed