За икономическата криза

Егоизмът ни тласка да трупаме печалба за сметка на другите, което е в пълно противоречие спрямо баланса между елементите в природата, баланс, от жизнено значение за хармонично съществуване.

Събитията около американската и световната икономика показват, че този път дисбалансът отново е сериозен – глобалната икономика е в дълбока криза. Каква е тази луда „турбуленция“, какво я причинява и как можем да ограничим „ерозията“ в икономиката? Кабала ни дава обяснение, заедно с предложения за решаване на кризата.
Точно както при всяка социална система и тук – „взаимозависимост“ е името на играта.

Когато говорим за кризи, при които един от елементите „инфектира“ останалите и довежда пазара на прага на колапс, имаме налице глобализирана икономика. Ето защо постоянно сме свидетели на кредитни мехурчета и пирамиди с недвижими имоти в САЩ и къде ли не, които се спукват и довеждат до срив на фондови борси, банки, компании и „хедж“-фондове (по целия свят).

Казвайки това, имаме също така в предвид че опитите да се решат икономическите кризи чрез използването на всевъзможни известни икономически модели са предопределени да се провалят. Оказва се, че икономическата система, не може да бъде контролирана или предсказана, и че един незначителен ход някъде си по света води до сериозни последици в други места.

Мъдростта на Кабала твърди, че ако ние разбираме законите работещи за опазване на природата и се придържаме към тях, ние можем да подсилим нашето разбиране за това какво бъдеще ни очаква, и евентуално да предотвратим следващата катастрофата.

Професор Günter Blobel, M.D., Ph.D., (доктор на медицинските науки), награден с Нобелова награда за физиология и медицина през 1999 г., и старши изследовател в Института Рокфелер в Ню Йорк, бе цитиран наскоро че: „Дори и науката смята, че принципът на взаимозависимост е от ключово значение за съществуването на цялостната система. Най-добрият пример за това са клетките в човешкото тяло. Те се свързват помежду си взаимно като функционират в полза на цялото тяло. Всяка клетка получава това, което й е необходимо да поддържа съществуването си, и отдава останалата част от нейната дейност към общото тяло.“

Според писанията на кабалистите съществува сила от „висш характер“ която обгръща цялата реалност с любов, и се обяснява, че нейната цел е да доведе всички елементи от реалността в баланс и хармония. И когато ние се доберем близо до истината и разгледаме взаимоотношенията в природата, ние ще открием че балансът и хармонията са нещото – което поражда живота.

От друга страна, напълно противоположни са законите в изкуствените системи, които човечеството е създало за себе си. На основата на човешкото поведение и природа се осланя управлението на всички икономически и социални системи. Егоизмът, който винаги ще предпочете определените тесни, лични интереси на някои инвеститори и акционери, над общото благо на обществото. Постигането на богатство, слава и контрол за сметка на останалите – са основен приоритет за компаниите.

И точно тук, в това отношение, ние сами се поставяме в ъгъла: колкото повече се опитваме да се отделим един от друг, толкова повече ние откриваме колко сме свързани. В клопка: от една страна, ние се мъчим да бъдем независими един от друг, и от друга, глобализацията ни притиска, да осъзнаем, че всички ние сме свързани и трябва да се обединим, както клетките в тялото. Тази сложна ситуация на вътрешен конфликт е трудна за овладяване.

За да оцелее социалната система е необходимо тя да бъде приведена в съответствие със законите на природата. Решението се крие в правилното образование и познание. Пазарните лидери следва да обърнат внимание към корена на болестта, вместо да се надяват на различни „временни обезболяващи“. А за да се случи това, Кабала твърди, че редица първоначални стъпки трябва да бъдат предприети:

*Използвайте различни медийни канали, за да осведомите обществеността че ние всички сме едно тяло, досущ като многоклетъчно, и всички сме свързани един с друг. Всяка клетка (всеки човек) в тази универсална система, ще трябва да разбере, че най-изгодният икономически модел за него/нея е щастливото лице на колегите. Това е единственият начин за даден индивид да гарантира стабилността си.

*Осведомете обществеността за реалните причини за кризата. Хората, ще е необходимо да осъзнаят, че съществува закон, който оперира на всички нива във всички системи, и, ние изпитваме въпросната „икономическа турбуленция“ в момента в резултат от нашите действия против този закон. Примери за това могат да бъдат взети от различните системи в природата и взаимноизгодните отношения помежду тях.

*Хората които са натоварени с взимането на решения, следва да разберат как функционира общата система на природните механизми, както и какви последици произтичат, спрямо настъпващите промени в човешките системи и как се постига равновесие.

Само щом личностите, които влияят в живота ни (лидерите на мнения) започнат да работят именно в такава насока, ние ще успеем да измъкнем света от калта, и ще изведем човечеството в безопасна земя.

 

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: