Затлъстяване: Липса на Духовна храна?

Всички ние днес броим калории – ала проблемът със затлъстяването продължава да расте. Кабалистите обясняват епидемията като пореден симптом на модерния човек, лишен от „духовна храна“

Не е тайна че проблемите със затлъстяването и наднорменото тегло нарастват от година на година. По данни на Националния статистически здравен център на САЩ, за последните 20 години се наблюдава драматично нарастване на процента на затлъстелите, като през 2003, 66% от щатските възрастни граждани, са с наднормено тегло или с трагичен случай на затлъстяване.

„Дори децата са с наднормено тегло“, пише Live Science Staff. „Средното тегло за 10-годишно дете през 1963 е било 33,66 кг“; в края на 2002 средното тегло вече се равнява на 38,56 килограма. При момичетата тази статистика се измества от 35,11 килограма – на 39,92 килограма. Данни на Световната здравна организация изчисляват че до 2015та, приблизително 2.3 милиарда пълнолетни ще бъдат с наднормено тегло, и повече от 700  милиона ще бъдат затлъстели.

Тази епидемия се отразява не само на самочувствието на гражданите, тяхното здраве и благополучие, но също така струва на всеки от нас огромни количества от финансови средства. По данни на главната организация в САЩ, отговаряща за здравното образование в щатите (The Surgeon General’s Call to Action to Prevent and Decrease Overweight and Obesity), финансовите щети от затлъстяването в Съединените щати през 2000 се равняват на над 117 милиарда долара. Това са средства, похарчени за различни диетични лечения, като нека да не споменаваме милиардите долари, които бизнесите губят от неефективността на своите работници, поради болести свързани със затлъстяването.

Всъщност, ефектите на затлъстяването можем да ги видим навсякъде. Разкритие на CNN special, съобщи на 14ти ноември, че авиолиниите планират да въведат противоречивата такса „наднормено тегло на пасажера“, защото наличие на по-тежки пасажери означава и по-голям разход на гориво и по-малко седящи места за по-слабичките пътници. Някои хирурзи отказват да оперират затлъстели пациенти, поради по-големите рискове които са налице, дори Дисниленд са „засегнати“ – наложи се да затворят и ремонтират някои от своите атракции, тъй като твърде многото над-габаритни клиенти причиниха амортизация на техниката – съобщава ни статия в „Wired Network“.

Но може би най-обезпокоителни са заплахите за здравето. Центърът за здравен контрол и превенция на САЩ констатира че колкото повече е наднорменото тегло на индивида, толкова повече нараства вероятността той/тя да има проблем със здравето. Австралийският диетолог Джон Тикел (John Tickell) твърди че диабет ІІ, болест асоциирана със затлъстяването, е най-бързо разпространяващата се болест в света. Други, свързани със затлъстяване болести са: хипертония, коронарна болест на сърцето, инсулти, рак.

Истинският глад отвътре

Безспорно, някои хора са с наднормено тегло, поради наследствени, генетични фактори. Но това се отнася само за 20% от затлъстелите, според диетолога Джон Тикел. Останалите 80% са затлъстели или с наднормено тегло просто защото преяждат – тенденция, която драматично нараства през последните 20 години.

Защо ли? Тикел предполага, че „Това се определя от отношението ни към света; всичко е в човешкия мозък.“ Съзнанието определя дали човекът ще бъде дебел или елегантен и дали ще се храни здравословно или не.

Авторитетният медицински интернет-портал EMedicine Health, лансираха сходно мнение, заявявайки че някои от причините за преяждането са: „Депресия, чувство за безнадеждност, гняв, скука и много други причини които нямат пряка връзка с глада.“ С други думи, „Чувствата на хората оказват влияние върху техните навици на хранене, тласкащи ги да преяждат.“

Кабала стеснява кръга от догадки и предположения за евентуални причини, като се вглежда по-надълбоко – чувството за вътрешна празнота е онова което ни тласка да се тъпчем. Чувството за вътрешна празнота, надигнало се защото ние не сме в състояние да удовлетворим и изпълним егоизма си. Ние сме принудени да компенсираме, вътрешната си нищожност, липсата на напълнения по някакъв начин – единият възможен е чрез храната.

Иначе казано, затлъстяването е епидемия, върлуваща по целия свят, и това е просто пореден симптом за празнотата, усетена от съвременния човек.

Напълнение – а не компенсиране

Надигането на човешкия егоизъм кара много от нас днес да се чувстват неудовлетворени, независимо какво правим. Ние постоянно „искаме нещо“, и без значение колко придобиваме и получаваме, ние пак се чувстваме празни отвътре. Тази константна празнота ни кара да търсим компенсация, и за някои от нас, тази компенсация се изразява в константно ядене.

Ала без значение колко храна консумираме, нашата вътрешна празнота остава незапълнена, и кабала обяснява проблема простичко, това към което се стремим всъщност не е от физическо естество. Без да го съзнаваме, духовно желание се развива измежду всички хора по света, и през 21 век, това желание е по-силно (и по-гладно) отколкото всякога преди, изискващо да бъде напълнено. Това напълнение може да бъде единствено духовно, или ако желаете така да го наречем „духовна храна“.

Затова мъдростта на кабала не предписва на човек да започне диета. Вместо това, трябва да се третира корена на проблема, кабала ни показва как да се напълни това духовно желание – нашата най-дълбока и най-съкровена празнота. Щом най сетне започнем да работим с реалната липса, мисли като, „аз искам нещо… но не знам какво точно – може би такава бира каквато са им сипали на Иван и Наско“, просто ще изчезнат. В резултат от досега с духовното, човекът започва да мисли на съвсем различно ниво. Той/тя започват да възприемат света като нестихващо приключение, и всеки миг от живота, ние се чувстваме енергични и изпълнени отвътре.

Днешните препускащи показатели на затлъстяване и наднормено тегло са знак за човешкото искане за напълнение, което те не получават – духовно напълнение. Щом осъзнаем това, и се научим как да изпълваме себе си, ние вече няма да се нуждаем от нещо „повече“ от отвън.

Думата „кабала“ – означава „да получаваш“.

Превод от английски език: Славейко Йорданов

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: