Криза на жанра

„Светът се  подготвя за икономическа катастрофа.”
„Човечеството е стигнало до повратна точка в историята си.”
„Световната система се разрушава!”
„Здравей глобална криза!”
Заглавия от интернет вестници

Кризата

В това, че кризата е обхванала цялата планета, днес няма нужда да се убеждава никой. На особено недоверчивите предлагаме да хвърлят безпристрастен поглед върху заглавията на вестниците и да видят, с какви методи се опитват да се справят с днешните глобални проблеми. Но днес в редицата предлагани решения се отчита тенденция, на която искаме да отделим особено внимание. Става реч за стремежа към обединяване на усилията. Не е важно кой и с кого, важен е самия факт на осъзнаването – трябва да се обединим против общата беда.

На пръв поглед, това е съвършено естествена реакция на общата опасност. Но от друга страна, възниква въпроса: „Защо не сме го направили по-рано, защо е толкова трудно да го направим сега? Защо се опитваме да се затворим в границите на страна, град или дом?”

Причината

Относно силите, тласкащи към разединяване и разруха, съществуват множество различни мнения. В тях се включва всичко достъпно на човешкото въображение, като започнем с паралелните светове и стигнем до световни конспирации. Но това не променя същността – факта е налице, а причината остава неизвестна. А може би, не е нужно да се оглеждаме наоколо в търсене на враг? Може би, той е покрай нас?

„Ако това беше толкова лесно! – че някъде има черни хора, злонамерено извършващи черни постъпки, и само трябва да ги отделим от останалите и унищожим. Но линията, разделяща добро и зло, пресича сърцето на всеки човек. И кой ще унищожи част от сърцето си?…”

А. Соженицин, „Архипелаг Гулаг”

Егоизъм

Великият кабалист на XX-ти век Баал Сулам пише:

„Природата е подготвила егоистична схема на управление на хората, която непременно ще доведе до разрушаването на света, ако не приемат принципа на отдаването”.

В тази фраза е включено всичко наведнъж: причината на световната криза, тенденцията, прогнозата и решението. Нека да се опитаме да разберем. Веднага изникват въпроси: „Какво означава „егоистична схема на управление”? За какъв егоизъм става въпрос?”

Очевидно, не става дума за егоизма в обикновения, общоприет смисъл. Ако това беше така, човечеството отдавна щеше да се справи с него.

„Свойството на егоизма, заложено във всяко създание, се явява условие, неизбежно произтичащо от самия факт на съществуването му. Без него въобще не би имало обособен, самостоятелно съществуващ обект”.

Виждаме, че се има предвид не характерно свойство, а нещо по-голямо. Егоизмът – това е сила на природата. Тогава не е ясно, защо егоизмът се явява разрушител:

„В процеса на развитието си по естествен път, човешкия егоизъм става пределно тесен, защото той в такава или друга степен, е длъжен да се превърне в ненавист и да експлоатира ближния си, за да облекчи собственото си съществуване. И става въпрос не за абстрактна ненавист, а за тази, която се проявява в експлоатацията на другия за собствено благо, деградираща по степените на все по-голям порок: хитрост, кражба, грабеж, убийство”.

И именно там той говори за алтернативата:

„Като нейна противоположност, алтруистичната сила съзидава обществото. Понеже всичко, което човек прави за ближния, както бе казано по-горе, се извършва само с помощта на алтруистичната сила – и тогава човек се издига нагоре по стълбицата”.

Две сили

Ако се огледаме наоколо, ще видим, че във всичкото си многообразие, нас ни обкръжават четири вида природа: нежива, растителна, животинска  и човешка. Във всички видове, освен човешката, не съществува проблема на обединението.

През цялата си история човечеството конфликтува – често въпреки здравия смисъл, разделя се, след това отново се обединява вече на нова основа, и така до без край. Няма нужда да се доказва каква е ползата от обединението. Но защо във всяка коалиция – от обществената клетка, семейства, групи, до цели съюзи на държавите – известно време след обединението настъпва криза и разруха?

Перифразирайки Остап Бендер, може да се каже така: тук се усеща действието на някакъв закон. Кабалистите ни обясняват, че в основата на този закон стои силата на егоизма, която може да се уравновеси само с помощта на друга сила – алтруистичната.

„Тези сили активно действат в човека: егоистичната сила е подобна на центростремителните лъчи, които се придърпват от човека извън него и се събират в тялото му, а алтруистичната сила е подобна на центробежните лъчи, изхождащи от неговото тяло навън. Тези сили присъстват във всички части на действителността”.

И така, известна е причината на световната криза – растящия човешки егоизъм, водещ към разединяване. Известна е и силата, която е способна да го уравновеси – алтруизма. Нека да допуснем, че всичко това е така. Но историята показва, че и едното, и другото е неподвластно на човека. Всички опити да се преправят егоистите в алтруисти постоянно са завършвали с пълен крах. И освен това, самия Баал Сулам е написал:

„Никакво възпитание в света не е в състояние да превърне човешката природа от егоизъм на алтруизъм”.

Тогава, къде е изхода? Нима този проблем е без решение?

Изход

Работата се състои в това, че всички изпитани досега методи се основават на знания или незнания на нашия материален свят, и не отчитат причините за произтичащото, които се намират на съвършено друго ниво – и оттук и провалите. Кабала от самото начало работи на други принципи:

„Същността на науката кабала – това са знания за това, как слиза света от небесните висини до нашето падение.  Затова е много лесно да се намерят в науката кабала всички поправки, които предстоят да настъпят от предшестващите  ни съвършени светове. И от това ние знаем, как да изправяме пътищата си оттук и нататък”.

И въпреки всичко, как произтича самия процес на изправяне?

„Занимавайки се с кабала, човек постепенно започва да придобива свойството на отдаване и съответно постепенно се изкачва от долу нагоре, придобивайки свойствата на висшите степени. В резултат на това човек изцяло се слива с Твореца, тоест достига целта, за която е бил създаден”.

Може би си струва да опитаме?

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed

Next Post: