Тайната, която я няма

Тайната, която я нямаМного е трудно да се намери в тъмна стая черна котка, особено, ако нея е няма там.
Кабала – това е древно мистично учение. В нея се спотайва невероятна магическа сила. С помощта на страшното кабалистично заклинание „пулса де нура“ може да се „премахне“ всеки неудобен човек. Съгласно книгата „Зоар,“ може да се предскаже и измени бъдещето на човека. Познаването на гематрията (численото значение на думата) носи успех в бизнеса и главозамайваща кариера.

Така, или почти така, мислят много от хората. Но за какво мислят самите кабалистите не ни е известно. За това и не само за това, ще стане дума в нашата статия.
Нов дом изграден с керемиди в цвят бордо. Миризма на хвойна. Гъби под боровете. Какво може да бъде по-добро? Като, че ли е жена манекенка. С коси до пояса. Добра и домакиня едновременно и не пуши. Казват, че се е случвало и такова нещо. А още и чаша от бохемски кристал и в нея вино с цвят на кашмирски рубини – 1000 долара за бутилка.
Много пари. В света има 946 милиардера. И моето име е сред тях в един списък. На 100-но място. Или даже на 25-то място!
Едно телефонно позвъняване и вече милиони граждани добросъвестно преместват стрелките на часовниците си на зимно време. Още едно телефонно позвъняване и балистична ракета излита, за да порази лошия съсед!
Телесните наслаждения, пари, власт и стремеж към знанията – това са тези основни стимули, които сриват човека от мястото му, за да го поведат по лабиринта на живота. Обаче днес на прага на 21 век изведнъж се изяснява, че всички пътеки в този лабиринт вече са изследвани и ние се носим от тупик към тупик. До този извод идват политиците, учените, деятелите на изкуството и даже…децата. Днешното поколение не желае нищо от това, което може да им предложи вчерашното поколение. Нашите деца не разбират, защо е необходимо много години да се учат и да „правят“ кариера, за да могат в далечното бъдеще да си осигурят щастлив живот, когато е възможно да се наслаждават сега във виртуалните светове на Интернет или с помощта на наркотиците.
Пред нас съществува стена. Болшинството просто не я вижда, други не желаят да я видят. И само съвсем малка част крещят за това с цял глас. Кабалистите не крещят, те предлагат решение. Но за това малко по-късно. А сега малко за това, как ние се оказахме в лабиринт без изход.
Люлката на съвременната цивилизация е Вавилон. Знаменития древен град в Месопотамия, столицата на държавата Вавилон. Той е разположен на река Ефрат, на юг от съвременния Багдат. През третото хилядолетие преди нашата ера се е случило събитие, което ние още не сме в състояние истински да оценим. За първи път човекът се оказва пред избор: дали да върви по пътя на развитие на науката, техниката, изкуствата и философията или по неизвестния и непонятен път на духовното развитие. И избора е бил направен. От това време е в ход строителството на „вавилонската кула“ символ на материалното благополучие, което продължава и до сега.
Що се отнася до втория вариант – духовното, той се оказва непоискан. А именно тогава за първи път в света се открива науката кабала. Човекът, който я предлага за практическо приложение, наричали Авраам.
Когато Авраам се убеждава, че вавилонците не се интересуват от кабала, той събира своите малобройни последователи и създава първата кабалистична група и напуска заедно с тях Вавилон. В последствие от тази група е произлязъл народа на Израел.
Между другото човешкото его, единствения фактор в природата, който непрекъснато се развива, достига до критична точка. Човечеството изведнъж осъзнава, че по-нататък така не може да се продължава и е необходимо нещо да се направи. В този момент се оказва, че изхода е намерен. Появили се нови, по-свършени религии други методики за потискане и ограничаване на егоизма.
Обаче самия живот показва, че това не е изход, тъй като човечеството, а по-точно неговото его, продължава стремително да се развива и предишните постановки не работят. Напрежението в света започна да нараства и човечеството се хвърля в другата крайност. Появяват се социалистическата, комунистическата и фашистките идеологии. Независимо, че те съществуват в един или друг вид и днес, горчивия опит показа, че това се отклонения, които водят развитието на цивилизацията до безизходица.
А какво е ставало през това време с науката кабала? Исторически тя постоянно се е развивала и усъвършенствала. Нейните принципи не са променяни никога от времето на нейния основател – Авраам. Променяла се е само методиката, по която се е подавал материала в съответствие с развитието на човечеството.
Методиката на кабала е едновременно проста и сложна. Точно така, както и самата природа. Работата е там, че крайния резултат от въздействието на тази методика е сливането на две абсолютно противоположни неща: човека и природата. Това се постига не чрез измислени теории и психологическо влияние. Природата със своето въздействие променя човека. За да може да стане това е необходимо правилно да се „подложим“ под нейното въздействие. В това, като цяло е и същността на цялата методика. Именно това предлага Авраам на своите вавилонски съграждани.
А съществуват ли доказателства за ефективността на тази, изразено с думите на съвременния език технология? Не е необходимо да отиваме далеч. С нейна помощ е бил създаден цял народ – народа на Израел. Но целта на Авраам не е била да създаде народ. Той е искал народа на Израел да запознае цялото човечество с метода на кабала. През цялата си история Израел е преживявал много подеми и спадове. Всички те са били в пряка зависимост от използването на принципите на кабала. Когато народа се е опитвал да реализира тези принципи, той се издигал, а когато не – падал.
Но тази статия не е за народа на Израел, не е и за Авраам и даже не е за кабала. Тя е за бъдещите жители на планетата Земя. Днес подобно на древните вавилонци, ние стоим на кръстопът. По кой път да тръгнем? Към насилието в училищата и детските бронежилетки? Към разпадането на семейството и едно половите бракове? Към „нефтените неразбории“ и търсенето на алтернативно гориво? Към кризата на долара и създаването на новата валута „амеро“? Към създаването на нови лекарства и появата на следващия СПИН?
Или може би все пак да опитаме да тръгнем по пътя предложен от Авраам?

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: