БЛУС за великата свобода

Блус   Търсите къде да избягате? Пуснете си душата на воля: дайте й възможност да се устреми към отговора на извечния въпрос и сте на верния път към свободата.

ЮЛИ – ЗАСИЛЕНИ ОБЛАЦИ

 -Ваканция! – възкликна малката Наташа и закачлива усмивка озари луничавото и личице.

-Ваканция! Ура! – изкрещя и нейното десет годишно братче Денис.

– Мда, ваканция… – равнодушно промърмори батко им Антон зад монитора на компютъра.

– Ох, ваканция – въздъхна майка им и пред очите й примига сценарият на идващите два месеца.

 „Не ми стига изтощителното бягане по маршрута: работа-в къщи-семейство – че сега ми се налага да си имам работа и с децата, които няма да бъдат заети с училището и домашната работа. Тези тримата имат само едно наум – да се отърват.”

АВГУСТ – ОППУСК

    Ние сме комплектовани за една седмица напред. Четири куфара, три ликуващи чада и двама угрижени родители.

– Как го наричаш това? Свобода? – попитах жена си, обливайки се в пот, след като със засилка тръшнах проклетия багажник. – Позволи ми да се поинтересувам, свобода, именно от какво?

– За мен даже и седмица без миене, чистене… вече си е – свобода! – не се позабави и за миг да ми отговори – Най-накрая ще прекараш малко време с децата, – и ме погледна могозначитело.

  ИЗВОД

    Ние получаваме едно лято плюс бонус-добавка. Мероприятието включва къпане в море или река, нищо-не-правене – накратко казано свобода. Огромна свобода. Нека обаче да погледнем на нея през призмата на науката кабала – непредубедено и с надежда.

ВАШАТА ВОЛЯ

 Свободата да изразиш себе си, свободата на вероизповеданието,  свободата на информация, свободата на словото, свободата на творчеството, академическата свобода, свободата на печата… Даже като пеем нашия руски национален химн: „Славься, Отечество наше свободное”.

На пръв поглед нашият свят изобилства от всевъзможни сортове свобода, и въпреки всичко – всеки един от сортовете е само част от цялото. Ни един от тях, дори и близко не достига до свободата в пълния смисъл на думата. Тогава, какво е истинската свобода? Не е ли това един мит?

Науката кабала ни дава възможност да почувстваме истинската свобода. Обаче бъдете готови, че това понятие ще се представи пред вас в съвсем различен начин.

Често, в стремежа към свободата, ние търсим изход от потискащото ни ежедневие и суета. Ще ни се да отхвърлим бремето на различните отговорности, да се отървем от шефа си, от банковите заеми, да избягаме от политиката и крещящите заглавия – на кратко, за миг да се откъснем от живота, да се успокоим. Но е необходимо само мъничко да се замислим и от само себе си възниква въпросът: наистина ли не е възможно да организираме живота си така, че да не ни се налага всяка година да се откопчваме от неговите лапи.

     Кой е измислил това възмутително разпределение: с мъка да работим през цялата година и да пестим пари, за да можем да си доставим някаква съмнителна версия на „свобода” и то само за такъв кратък срок?

     И между нас казано, винаги нещо не е както трябва. Ту хотелът ще се окаже съборетина, ту на приятелите ви им се променя графикът, ту децата се разболяват…

     Доста бързо можем да се разочароваме и да установим, че отпускът не заслужава инвестираните в него средства. Не, не такава свобода очаквахме. И на всичкото отгоре, над цялата илюзорна идилия витае чувството за края: ето че ще прогърмят словата „почивката приключи” и ние ще се завърнем в робството на обичайното ежедневие.

  В ОКОВИ

     Науката кабала безапелационно заявява, че човекът в нашия свят е абсолютно зависим. Той не си избира произхода, свойствата на характера, способностите. От детството си той е подложен на влиянието на родители, учители, а в своята зрелост се подчинява на диктата от обкръжаващото го общество, от средствата за масова информация, които решават вместо него практически всичко: какво да облича, какъв да бъде, към какво да се стреми, как да мисли, кого да обича, какво е правилно и какво не е. Дори представите за красота и грозота, нормите за поведение и речта се установяват за нас от обществото.

    Човек не избира своя жизнен път, а просто го изпълнява като програма, следвайки система от безкомпромисни закони: юридически, генетически, социални и т.н. Всеки от нас един вид представлява сложен продукт от съчетаните вродени и придобити свойства от които той не може да се освободи.

    И въпреки всичко ние не спираме да се мъчим да се изплъзнем, да се отклоним на някъде, поне за кратко.

 ДА ПРЕСТАНЕМ ДА БЯГАМЕ

    Науката кабала обяснява, че цялата наша богата култура и развлечения произтичат от желанието да се избяга от главния въпрос, който бие дълбоко у нас: „Защо аз живея?”

Ние се затрупваме с безброй дела, послушно преглъщаме тонове безполезна информация, часове тъпо се взираме в телевизора, сърфираме в Интернет, периодически посещаваме кино или театър – само и само да се отървем, да се разсеем от ключовия въпрос в живота ни.  Ето защо, много се опасяват или дори вече не могат да останат насаме със себе си, без „празнотата”, която ни отвлича от водещата тема – без телевизията, радиото, вестниците.

Обаче цялата тази „глуха защита” съвсем не е задължителна. Достатъчно е да внесем едно мъничко изменение – щрак! – и пред нас ще се открият нови хоризонти. Това ще бъде сякаш дълъг, безкраен отпуск, ваканция, която с всеки ден ви носи все повече радост.

КАК!?

Първо, да се вземе решението:

Стига сме бягали от себе си.

Второ, да се свали покривалото и да се освободи притихналия във вас въпрос.

Когато той зазвучи с пълен глас, негов отговор ще стане истинската свобода.

СЕПТЕМВРИ – ЗАВРЪЩАНЕ КЪМ РЕАЛНОСТТА

    Човек става истински свободен само пред безкрайните простори на духовния свят. Там той може за първи път да бъде Човек и да създаде за себе си нови условия, без натиска и манипулациите от страна на обкръжението.

    Свободата се осигурява от системата на Висшите закони, които се явяват природата на Твореца. Що за закони са това? Максимално отдаване без каквото и да било получаване и без каквато и да е лична изгода. Законът на нашия свят е желанието да получаваме, което принуждава човека да мисли само за това, как да намира начини да се насити. Човекът е длъжен да разбере, че свободата – това е излизане от желанието да се получава, начин да се издигнеш над това желание.

    Защо? Като даваме на другите, подобно на Твореца, така самите ние получаваме вечност и съвършенство. Като придобиваме природата на даването, ние ставаме такива, какъвто е Творецът – човекът се превръща в даващ, превръща се в преносител на сила, източник на живот, безкрайност, съвършено знание, пълно осъзнаване, постигане и управление. Материалният свят вече не му налага своите ограничения, не го сковава с пространствено-времевите граници.

    В търсенето на свободата не е нужно да прекосяваме континенти. Тя вече живее в нас, тя е реална и достижима от всяка точка на Земята. Всичко, което е необходимо, това е да откликнем на нашия вечен вътрешен въпрос, и тогава ще се появят нужните книги, ще стане ясен пътя, и учител ще ни поведе по него към свободата.

   И това е действително Великата Свобода.

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed